5 Mart 2007 Pazartesi

Zeytinyağlı Pırasa



Malzemeler
5-6 dal pırasa
2 adet havuç
1 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çay bardağından biraz az zeytinyağ
1 bardak sıcak su
Tuz, kıyılmış maydonoz

Yapılışı
Pırasaların en uçtaki yeşil yapraklarını kesip atın. Kalan kısımları iyice yıkadıktan sonra 3-4 cm uzunluğunda verev kesip hazırlayın. Havuçları soyup onları da verev kesin.
Zeytinyağını yayvan bir tencere kızdırın. Önce havuçları ilave edip 1-2 dakika çevirin. Ardından pırasaları ekleyin. 2-3 dakika zeytinyağda kavurun.
Pirinci yıkayın ve pırasaların üzerine serpin. Sıcak suyu, tuzu, şekeri ve limon suyunu koyun. Ateşi biraz hafifletip pişirin. Pirinçler suyunu çekerse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Soğuduğunda maydonozla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Pırasa için bir not: Sevgili Sndrfknella'nın önerisi ile pırasayı bir de düdüklüde pişirdim. İşte onun anlatımıyla bir başka zeytinyağlı pırasa tarifi:
"Pırasa, havuç ve pirinci hiç kavurmadan düdüklü tencerede pişiriyorum. Limonun yanı sıra bir portakalın suyunu da ekliyorum. Böylece eklediğim şeker miktarını azaltıp, kendimce daha hafif bir yemek elde etmiş oluyorum. Pişme süresinin kısalığından bahsetmeye gerek yok sanırım."
İnanın 5 dakikada pişiyor. Lezzet de bir başka güzel oluyor. Mutlaka bu tarifi de deneyin derim. Pınar

8 yorum:

Hanife dedi ki...

Incecik, narin pirasalara hasret gittik. Ben iki sap pirasadan yapinca orta boy tencere doluveriyor:) Kaba kaba, kalin pirasalardan sonra senin fotografin icimi acti, agzimin sulari akti:)

Safran dedi ki...

Pınarcım tam nerdesin diye uğramıştım ki, aşağıda okudum hastaymışsın geçen hafta, çok geçmiş olsun canım... Kendine çok dikkat et olur mu... Bu arada tarifler her zaman ki gibi muhteşem zaten... İçten sevgilerimi gönderiyorum... :))

Unknown dedi ki...

Hanife haklısın ama burada da bilinçsiz hormon kullanımı sebebiyle biraz tedirginiz. Son çare olarak kışın kış sebzelerini, yazın yaz sebzelerini tüketiyoruz artık. Evde pırasa pişmezdi ama artık çeşit azaldığından pişirmeye başladık. Neyse ki beğenildi.

Unknown dedi ki...

Safran'cığım çok teşekkürler. Haklısın. Bazen iş güç, hastalık derken ihmal ediyoruz bu sayfaları...

Sndrfknella dedi ki...

Alternatifimiz pek olmadığından mı pırasa kıymete bindi, yoksa büyüdükçe gelişen damak tadımız sayesinde zavallı pırasacığın kıymetini mi anladık acaba? :) Zeytinyağlı pırasa benim de-hemen hemen tüm diğer zeytinyağlı yemekler gibi- en sevdiğim lezzetlerden biri. Ben işin kolayına kaçıp pırasa, havuç ve pirinci hiç kavurmadan düdüklü tencerede pişiriyorum. Limonun yanı sıra bir portakalın suyunu da ekliyorum. Böylece eklediğim şeker miktarını azaltıp, kendimce daha hafif bir yemek elde etmiş oluyorum. Pişme süresinin kısalığından bahsetmeye gerek yok sanırım. ;)

Güzel fotoğraf çekebilsem ben de arada sırada yaptığım pratik yemeklerden bahsedeceğim. Denemeler yapıyorum şimdilik :)

Sevgiler

Unknown dedi ki...

Sevgili Sndrfknella,
Bu Cumartesi pazardan bir posta pırasa daha almıştım. Ben de senin yaptığın gibi deneyeceğim. Çok mantıklı ve pratik. Ayrıca sağlıklı. Portakal suyunu zeytinyağlı kerevize koyardım. Pırasaya denememiştim.
Bizim bu sene pırasa, lahana gibi sebzelere yönelmemizin aslında açık bir sebebi var. Lösev'in web sitesinde bir uyarı var: "Mutlaka ama mutlaka kışın kış, yazın yaz sebzeleri tüketin, mevsimi haricinde üretilen sebzeler seralarda bol hormon ve böcek ilaçlarıyla besleniyorlar" diyor. Bu yazıyı okuduğumdan beri inan bu kış eve domates, patlıcan, biber, fasulye gibi hiç bir yaz sebzesi almadım diyebilirim. Böylece beğenmeyip yemediğimiz kış sebzelerini yemeğe başladık.

Nur dedi ki...

yemeğinizi denedim çok güzel oldu teşekkürler.Ben de bir yemek sitesi açmak istiyorum bu siteler ne kadar para kazandırıyor lütfen bana cevap yazarmısınız.

Unknown dedi ki...

Sevgili Nur,
Yemeğimi denediğine ve beğendiğine çok sevindim. Açıkçası benim amacım da bu. Tariflerimle ilgilenenler ile deneyimlerimizi paylaşmak. Blog üzerinden para kazanmak gibi bir yaklaşımım olmadığı için sana yardımcı olamayacağim. Ancak bazı blogların google üzerinden reklam alarak para kazanabildiklerine dair birşeyler duymuştum. Araştırabilirsin.