5 Mart 2007 Pazartesi

Pancar Turşusu




Malzemeler
5-6 adet orta boy pancar
1 çay bardağı sirke
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tepeleme tatlı kaşığı şeker
2 diş sarımsak (ezilmiş)

Yapılışı
Pancarları kök ve saplarını kestikten sonra kabuklarıyla birlikte iyice yıkayıp düdüklüye koyun. Üzerini örtecek kadar su ilave edip pişirin. (Tefal düdüklüde pim 1. derecede iken, ilk buhar sesi duyulduktan sonra yaklaşık 15-20 dakika pişirmek gerekiyor.) Bıçak batırdığınızda rahatlıkla içine giriyorsa pişmiş demektir.
Pancarları tencerenin dışına alıp, elinizin dayanacağı kadar soğuduğunda (çok soğumasın) parmaklarınızla ovalayarak kabuklarını soyun ve yaklaşık 1cm kalınlığında dilimleyip tekrar içinde kaynattığınız suyuna koyun. Bu suya 1 çay bardağı sirkeyi, tuzu, şekeri ve sarımsağı ilave edin. Bu şekilde soğutup buzdolabına koyun ve 1 gece bekletin. Ertesi gün servise hazırdır.
Afiyet olsun.

5 yorum:

seyabb dedi ki...

Özellikler sıcak yaz günlerinde yenmesi inanılmaz keyifli bir turşu.Kışında en çok bulgur pilavı ve haşlama etin yanında yakıştırıyorum

Adsız dedi ki...

ay ben haşladığım suyu dökmüştüm

Adsız dedi ki...

yarın deneyecegım sonucu tekrar yazarım.

Elif dedi ki...

bu turşunun kavanozda dayanma süresi kaç gündür acaba? Çabuk tüketmek gerekirmi?

Unknown dedi ki...

Elif ben bu turşuyu hiç kavanozlamadım. Turşuyu hazırladıktan sonra (anneannemin yaptığı gibi) kapaklı bir payrex kaba koyup buzdolabına koyuyorum. Akşam yemeklerinde kaselere koyup servis yapıyorum. Buzdolabında 1 hafta kaldığı oldu. Bozulmadı ama taze tüketmekte her zaman fayda var.