28 Mart 2007 Çarşamba

Baharla birlikte...

Bir süredir Küçük Evin Mutfağı’nı ben de sizin gibi uzaktan izliyorum. Tarifini koyarken tereddüt ettiğim, pek sevilmediğini düşündüğüm zeytinyağlı baklanın meğer ne çok seveni varmış. Baklaya gelen yorumlar bunun en güzel kanıtı.

Küçük Evin Mutfağı bir yaşını doldurdu bu arada. Nasıl geçti bir koca yıl... İnanması zor. Zaman hızla akarken “yakalabiliyor muyuz acaba geçen anları?” diye sorguluyorum. Bazen yakalıyor, bazen kaçırıyoruz. Amaç daha fazlasını yakalayabilmek olmalı.

Nane Limon’un yazarı Münevver “Baharın gelişiyle birlikte mutfak kokularımız da değişti” demiş son yazısında. Çok güzel ifade etmiş baharın mutfaklarımıza gelişini. Artık daha taze, daha çeşitli otlar, sebzeler olacak tezgahlarda.

Bizim evde hazırlıklar biraz geç ve yavaştan olsa da başladı artık. Bu günlerde geçen seneden buzluğuma kaldırdığım ve bir türlü pişeremediğim enginarları pişiriyor, buzluğumu, erzak dolabımı boşaltıyorum.

Evde bahar temizliği ise havaların biraz daha ısınıp, kaloriferlerin sönmesine kadar bekleyecek. Sonra perdeler, halılar yıkanacak, dolaplar boşaltılıp havalandırılacak, çamaşır makinası defalarca çalışacak.

Küçük Evin Mutfağı’nın bahçesinde ise yorucu bir çalışma oldu 2 hafta önceden. Yeni çim tohumları ekildi, çiçek fidelerinin ekileceği bölümlerde toprak kabartıldı. Güller budandı. Çimler minik minik çıkmaya başladılar bile. Bugün yarın rengarenk çiçekler ekilecek bahçeye.
Bahar yeniden doğuş zamanı. Hem tabiatta hem de kendi içimizde. Herhalde bu nedendir “bahar temizliği” denmesinin. Arınıp yenileniyoruz baharla birlikte. Sadece bedensel ya da fiziksel değil, ruhen de temizlenmek olmalı bu aynı zamanda.

Baharın herkese güzellikler getirmesi dileklerimle, Pınar

Resimler picturesnow.com'dan alınmıştır.

21 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Pınar' cığım sana da iyi baharlar... Keşke benimde çiçekler ekebileceğim ufacık bir bahçem olsaydı. Ne yapalım evde saksılarda idare ediyoruz artık. Çok şanslısın :)

Defne dedi ki...

Ben de saksilarla idare edenlerdenim. Saksilara tohumlari ektim gecen haftasonu ve bu sayede ben de tazelendim. Guvercinler rahat birakirsa, feslegenim, nanelerim, dereotum olacak...Bahcen olmasi ne guzel. Bahari en yakindan hissedenlerden oldugun zaten yazindan yansiyor bize. Sonunda yazabildigine de sevindim ayrica.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Pınarcığım
İçim açıldı okuyunca yine seni. Bahar geldi yine bana:) Ben de ektim tohumları. Naneleri, rokaları, laleleri:)

Unknown dedi ki...

Hande merhaba,
Biz 4 katlı apartmanımızın bahçe katında oturuyoruz. Aslında bahçe tüm apartmana ait. Ancak biz ilgileniyor, güzelleştirmeye çalışıyoruz ama inan çok yorucu ve bir o kadar da masraflı oluyor. İlk evlendiğimizde benim de küçük bir balkonum vardı. Orayı da saklılarla çiçek cennetine dönüştürürdüm. İnan özendiğin sürece bahçe olmuş balkon olmuş farketmiyor.

Unknown dedi ki...

Defne'ciğim,
Bizim de kedi sorunumuz var. Çiçek fidelerinin toprağı çok hoşlarına gittiği için özelikle onların dibine eşiniyorlar. Tabi tüm çiçeklerimiz ölüyor. Bu sene fidelerin üzerlerini nalburlarda sarılan plastik ağla kapatmayı deneyeceğiz. Bakalım...

Unknown dedi ki...

Sardunya merhaba!
Bahar pek keyifli oluyor hakikaten.
Toprak saksılarıma ekiyorum ben de nane, kekik biberiye vs. gibi otları. O zaman koparıp yiyebiliyoruz. Bahçede ancak seyirlik bitkiler var. Kediler sağolsun:-)

Adsız dedi ki...

Çok mutluyum bahar geldiği için.Tüm ağaçlar çiçeklendi, özellikle köprü yoluna ekilen minik fideler şahane oldu. Sanki dallara patlamış mısır yapıştırılmış gibi. Bu arada yarın işyerinde son günüm.3 Mayıs'ta alman hastanesinde buluşmayı planlıyoruz küçük hanımla. Yaklaşık 4,5 hafta hazırlıklarımı tamamlayıp biraz dinlenmeyi planlıyorum. Evde de yapılacak birsürü iş var tabii. daha yeni taşındığım için hala eksiklikler var.Evdeki internetim henüz bağlanmadı.Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim.Sevgiler...PınarB.K.

Adsız dedi ki...

Pınarcım sayfanın yeni yaşı hayırlı olsun daha nice yıllara Mübarek MLevlüd Kandilini kutlar sağlık, sıhhatin senin ve ailenin yanında olması diyeğiyle canım

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım merhaba,
Sen aklımdaydın ne zamandır. Sık görüşmediğimiz için bana senin hamileliğin çabuk geçti gibi gelse de yaşayan için pek böyle olmadığı malum.
Eve ve bebeğe hazırlanmak için zaman ayırman çok isabetli olmuş bence. Annenin dinlenmesi son aylarda çok ama çok önemli. Yeni bebek, yeni ev... Şimdi senin maharetli ellerindeler:-)
Eve internet bağlattığında mutlaka mail adresini de bildir.
Bu kadar takip ettik. Son günleri kaçırmayalım:-)
Biz de önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili sıkı çalışmalara başlıyoruz. Hayırlısıyla:-)
Çoook öpüyorum. Habersiz bırakma.
Pınar

Unknown dedi ki...

Sevgili Şebnem çok teşekkür ederim. Küçük Evin Mutfağı bir yaşında bir bebek şimdilerde. Nasıl geçti zaman inanamıyorum.
Geçmiş kandilini ben de kutluyorum. İyi dileklerin hepimiz için. Sevgiler, Pınar

Damak Tadı dedi ki...

Bizlerde çok isterdik minicik bir bahçemizin olmasını ve dilediğimiz çicekleri hergün severek okşayarak bakmayı..(( Saksı çicekleri ile bu özlemimizi gidermeye çalışıyoruz ne yazıkki..Umarım güzel bir geçirirsin canım..

Kandilini kutlayıp,güzel bir hafta sonu diliyorum..Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Sevgili Şebnem çok teşekkür ederim. Küçük Evin Mutfağı bir yaşında bir bebek şimdilerde. Nasıl geçti zaman inanamıyorum.
Ben de kandilini kutluyorum. İyi dileklerin hepimiz için. Sevgiler, Pınar

Unknown dedi ki...

Sevgili Damak Tadı'nın yazarına,
Bundan önceki bir yorumda da belirttiğim gibi özendiğin sürece bahçe olmuş balkon olmuş farketmiyor hakikaten. Mesela annenin balkonundaki o canım çiçekler nerede olursan ol içini açmaya yeter insanın:-) Ben seyretmeye doyamadım. Hele saksıları çok şirin...

Unknown dedi ki...

Bu arada söylemeyi unuttum... Nice kandillere:-)

Adsız dedi ki...

Mail adresimi yazabileceğim başka bir adresin var mı?Bu arada önceki maillerime verdiğin cevaptan nerede çalıştığını az çok tahmin ediyorum gibi. Ben de sana bir ipucu vereyim. tahminim doğruysa, Sizin eski binanıza büyük ihtimalle biz taşınacağız.Onarım ne zaman nasıl biter bilmiyorum ama;)Size iyi şanslar diliyorum. İnşallah çabucak kavuşursunuz bebeğinize.Görüşmek üzere...Pınar B.K.

sevdamavisi dedi ki...

Pınarcığım,
Baharın geldiğini birkez daha anladım sayfana girince. insanın içi açılıyor. mis gibi çiçek kokuları geldi burnuma. biliyormusun bahçenin yerini hiçbir şey tutumuyor canım. ileride bahçeli bir evde rengarenk çiçek ve meyvelerin içinde yaşamak istiyorum. sevgiler

Sndrfknella dedi ki...

En çok sahip olmak istediğim şeylerden biri bahçesindeki uzun masada bütün sevdiklerimle yemekler yiyip, keyifli sohbetler edebileceğim müstakil bir evimin olabilmesi. Benim için de tadını çıkart güzel bahçenin Pınarcım :)

Sevgiler

butterfly dedi ki...

Pınarcım yazın içimi ısıttı resmen, ne güzel yazmışsın:).
Bizim bahçemizde de kıştan diktiğimiz lale soğanları vardı; şimdiki hallerini bir görmelisin, hepsi de açtı. Sarı-kırmızı ve kırmızı lalelerimiz var. Çok tuhaftır rüzgar esince hemen kapanıyorlar, güneş yüzünü azcık gösterse yıldız gibi açılıveriyorlar. Ayrıca sözlümle de işyerinde seraya sebze tohumları ektik, onlar da filizlendi. Bir de bugün menekşeler diktik saksıya, rengarenk..Toprakla uğraşmayı o kadar çok seviyorum ki..Beni çok rahatlatıyor.
Bahar hepimize mutluluklar getirsin canım.
Sevgiler, öpücükler..
aslı

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım,

Aynı anda online olabilsek sana mail adresimi yazacağım.
Bugün yarın Küçük Evin Mutfağı için yahoo'dan yeni bir mail adresi alıp sana bildireyim.
Pınar

Unknown dedi ki...

Ahhh Sinder'ciğim,
İnan bu devirde her zaman o masayı doldurmak kolay olmuyor. Herkesin bir işi gücü oluyor. 2 çift bir araya gelmek bile zor olmaya başladı. Yaz gelince bahçeye çıkıyoruz. Ama o zaman da çoğu kişi yazlıklarına gitmiş oluyor:-(

Unknown dedi ki...

Aslı inan, bahçeye toprağa verdiğin emek hiç ama hiç boşa gitmiyor. Hep karşılığını alıyorsun. Bir de manevi hazzı var ki onu da hiç birşey ile kıyaslamak mümkün değil. Ben mevsimleri bahçede izlemye bayılıyorum. Özellikle ilkbahar ve sonbaharı.
Bu arada benim de mutfağımda saksı içinde gardenyalarım var. Bir açtılar mı bütün mutfağı mis gibi kokutuyorlar.