5 Haziran 2006 Pazartesi

Serinletici Bir Alternatif: "Limonlu Soğuk Krema"


Haziran başında bastıran aşırı sıcaklar hepimizi bunalttı. Hele Pazar günü o kadar sıcaktı ki güneş çekilene kadar bahçeye bile çıkamadık.
Ben de hem hafif hem de serinletici birşeyler yapmak için mutfağa girdim. Tarifleri karıştırırken annemin çok eski bir yemek kitabından seneler evvel denediğimiz ve çok beğendiğimiz Limonlu Soğuk Krema tarifini bulunca hemen işe koyuldum. Göcek'te dalından koparıp İstanbul'a kadar taşıdığımız nefis kokulu limonlar vardı dolapta. Onları da değerlendirmiş oldum.
Bir akşam önceden pişirdiğim bu tatlıyı soğuduktan sonra bir gece buzdolabının derin dondurucu bölümünde bekletip ertesi sabah sizler için biraz süsleyip fotoğrafladım.

Malzemeler

3 limon suyu ve rendesi
4 adet yumurta
3 su bardağı su
14 çorba kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı nişasta
150 gr tereyağ
2 paket vanilya
2 paket pötibör bisküvi

Yapılışı

Yumurtalar ile pudra şekerini mikserle iyice çırpıp bir kenara bırakın. (Not: Göcek'ten aldığım limonlar bir hayli büyük ve sulu olduklarından ben 2 kaşık daha pudra şekeri ilave ettim.)
Limon kabuklarını ince rendeyle rendeleyip ardından suyunu sıkın.
Limon suyu ve rendesini su, nişasta ve vanilya ile birlikte ocakta muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.
Piştiği anda içine önce tereyağını, ardından yumurta karışımını ekleyip hızlıca karıştırın. Karışım fokurdamaya başladıktan sonra 3-4 dakika daha sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Daha sonra ateşten alın.
Kare ya da diktörgen borcamınızı su ile ıslatıp karışımın üçte birine yakın bir kısmını borcama dökün. Üzerine pötibör bisküvileri dizip, kepçeyle limonlu kremadan dökün ve bu işlemi en üstte kreması kalacak şekilde birkaç kez tekrar edin. Soğuduğunda üzerini streç film ile kapatıp derin dondurucuya koyun. Donmuş olan tatlınızı servisten 10-15 dakika önce çıkarın. Kesilecek kıvama geldiğinde servise hazır demektir. Limonlu soğuk kremayı derin dondururcuda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

16 yorum:

Sardunya dedi ki...

nasıl serinletici görünüyor.. özellikle de yandaki camdan vuran ışık nedense çok huzur verdi bana

Unknown dedi ki...

Küçükken ananemin evinde odaya vuran güneş ışığı içinde uçuşan toz zerreciklerini seyrederdim öğle uykusuna dalarken...

Safran dedi ki...

Limon kelimesi bile içimi serinletirken bu sıcaklarda bu tatlıyı öğrndiğim o kadar iyi oldu ki sağolasın Pınarcım, sevgiler canım :)

Papatya dedi ki...

Sevgili Pınar,
Giritte de sıcaklar iyice bastırdı. Ben de limonata yapmak için biraz fazla limon almışım ne yapayım diye düşünüyordum. Bu tarif harika oldu bu sıcak günler için. Limonlu tatlılara bayılırım zaten :) Bu serin limonlu tatlının keyfini çıkarıp oturabileceğin bir bahçen olduğu için çok şanslısın! Ellerine sağlık...
Papatya

(seni linklerime ekledim :)

Unknown dedi ki...

Sevgili Safran ve Papatya,
Blog account'um ileilgili bir problemden dolayı bir süredir size cevap yazamdım affedin. Neyse ki dün itibariyle problem çözüldü.
Bu limonlu tatlı gerçekten son derece hafif, sıcak yaz günlerinde serinletici. Yanlız limonların boyutu büyüdüğünde tarifteki şekeri biraz artırmak lazım. Bir de ben en altta kalacak kremasını biraz kalın dökmüşüm. Dolayısıyla üst kreması biraz ince kaldı. Hem sunum, hem de servis kolaylığı bakımından tam tersini yapmak daha iyi olabilir.
Sevgiler, Pınar

Adsız dedi ki...

Bu ne güzel görüntü böyle, ellerine sağlık.
Zaten sıcak yaz günleri bu limon olmasa bilmem ne yapardık, yaz gelince genelde tatlılar ya da pastalar hep limonla aromalanıyor ve serinletici oluyor :))

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler sevgili Peace...

Adsız dedi ki...

Sayın Pınar,
Blogcu sayfalarında değişik ve pratik tarifler ararken sayfanıza misafir olduk, müsaadenizle de bu tarifi not aldık.
Teşekkür ediyoruz, ellerinize ve emeklerinize sağlık...


http://www.blogcu.com/kenaryazilari/
http://www.blogcu.com/aakif/

Nilüfer dedi ki...

Merhaba, çok güzel görünüyor elinize sağlık, dolabı actıkca karşıma çıkan bisküvileri bu sefer ne yapsam diyordum, bu tarifi deneyeceğim, sevgiler

Unknown dedi ki...

Pembeli, özellikle limonun kabuğu tatlılara ne kadar yakışıyor değil mi?

Sevgili Rüzgan, blog'un hayırlı olsun. Rölyefler gerçekten çok hoş...

Akif & Fatma, Umarım siz de beğenirsiniz. Unutmayın limonlar çok suluysa şeker miktarını da biraz artırmak gerekiyor.

Sevgili Nilüfer, çok teşekkür ederim. Eminim senin denemen de son derece başarılı olacaktır.

Herkese sevgiler,
Pınar

Adsız dedi ki...

Selamlar..
Blogunu sessiz ama sıkı bir şekilde takip etmekteyim. Çok güzel tarifler insan hepsini denemek istiyor...keşke hiç kilo almasak ve istediğimiz herşeyi istediğimiz kadar yiyebilsek..
ellerine sağlık...sevgiler fidan

Unknown dedi ki...

Sevgili Fidan, Senin gibi sessiz takipçilerden yorum almak beni inan son derece memnun ediyor. Sizlerin fikirlerini duymak benim için çok önemli. Kilo sorunu maalesef zaman zaman blogun boş kalmasına bile neden oluyor. Hele bir de şimdi yaz aylarında daha bir dikkat ediyoruz. 2 kişilik bir aile olduğumuz için işler yoğun olduğunda, gelen giden de olmazsa Küçük Evin Mutfağı bomboş kalıyor. Sevgiler, Pınar

vintage biscuit dedi ki...

LIMON SEVDIGIMI BILIYOMUSUN
BU BANA BI KOMPLOMU
AMA BEN TALI YEMIYCEKTIMMM:(

Tijen dedi ki...

pinar'cigim bisküvili pastalar nasil da hayat kurtaricilar degil mi? ben de onunla degisik seyler yaratmayi seviyorum. onun disinda pek bisküvi yemesem de..
ellerine saglik.
tijen

Unknown dedi ki...

Sevgili Vintage Biscuit, senin payını ayırdım:-))

Tijen'ciğim, Bisküvi türevlerini ben de yemiyorum pasta börek haricinde ama cheesecake altı için vs. çok işe yarıyorlar.

Adsız dedi ki...

Very nice site! » » »