18 Haziran 2006 Pazar

Hafta Sonu Lezzetleri


Wholemeal Country Loaf (Mary Berry's Complete Cookbook'tan)
Ekmek yapmak insana iyi geliyor. Hamuru yavaş yavaş yoğurmak, mayanın hamuru kabartmasını beklemek, pişerken tüm evi dolduran mis gibi ekmek kokusunu duymak... Hepsi bir ritüel sanki.

Malzemeler

700 gr kepekli un
50 gr keten tohumu (bunun yerine toplam 750 gr kepekli un kullanabilirsiniz)
30 gr tereyağ
1 çorba kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
20 gr yaş maya
Yeteri kadar ılık su
Yarım çay bardağı süt

Yapılışı

Kepekli un, keten tohumu ve tereyağını elinizle mıncıklayarak karıştırın, tuzunu ve şekerini ilave edin. Mayayı 2-3 çorba kaşığı ılık su ile eritip 2-3 dakika bekletin. Unun ortasını havuz gibi açarak mayayı ve azar azar ılık suyu ilave ederek yapışmayacak kıvamda, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hafif yağlanmış bir kapta üstüne nemli bir bez kapatarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda mayanın etkisiyle hamurun miktarı neredeyse 2 katına çıkmış olacaktır. Bu hamuru hafifçe unladığınız bir zeminde tekrar 3-4 dakika yoğurun ve yine hafifçe yağladığınız 20cm'lik kelepçeli bir kaba elinizle bastırarak yayın. Hamurunuzu tekrar 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bir saatin sonunda bıçakla hamurun üstünü 8 eşit parça şeklinde çizin. Sütle üstünü ıslatın. Çörek otu ya da susam serpip 220 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Ekmeğinizin üstüne bıçakla vurduğunuzda içi boşmuş gibi bir ses duyduğunuzda pişmiş demektir. Ocaktan çıkarıp soğumaya bırakın. Afiyet olsun...


Fırında Kuzu Etli Tencere Kebabı
Bu gördüğünüz resim kebabın fırına girmeden önceki hali. 150 derece fırında ağır ateşte pişirdim bu kebabı. Yavaş piştiği için etler ve sebzelerle nefis bir lezzet oldu. Bu gördüğünüz tencerenin kapağı terracotta. Bu kapak yemeğin fazla suyunun emilimini sağlıyor. Bu sayede sebze ve etler birlikte pişerken sebzelerin saldığı aşırı suyun buharlaşması, etlerin de suyunu kaybetmemesi mümkün oluyor.

Malzemeler

1,5 kilo fırın için hazırlanmış parça kuzu kol
3 adet patlıcan
2 adet çarliston biber
200-300 gr kadar mantar
3 adet domates
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı

Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı doğrayın ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletin. Mantarları dilimleyip 2-3 dakika limonlu kaynar suda haşlayıp süzmeye bırakın. Sarımsakları ince ince kıyın. Etleri yıkayıp mutfak havlusu ile kurulayın. Çarliston biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince uzun şeritler halinde kesin. Domateslerin kabuklarını soyup ikiye kesin. Lavabonun içinde elinizle hafifçe limon sıkar gibi sıkarak çekirdeklerinin çıkmasını sağlayın. Küçük küçük doğrayın. Patlıcanları suyunu elinizle sıkarak biz bez üzerine çıkartın ve bezin diğer tarafını üstüne kapatarak iyice suyunu çekmesini sağlayın. (Domatesler ve patlıcanlarda yaptığımız bu işlemler yemeğe fazla su salmalarını önlemek içindir.)
Fırın kabınızı zeytinyağ ile yağlayıp patlıcanları en alta koyun. Üzerine parça halinde etleri, arasına çentilmiş sarımsakları, sırasıyla mantar, domates ve biberleri koyun. Tuzunu, karabiberini ve kekiğini serpip kabın üzerini kapakla ya da alüminyum folyo ile sıkıca kapatın. 150 derece fırında yavaş yavaş pişmeye bırakın. Etler pişmeye yakın üstünü açın ve hem fazla suyunu çekmesini, hem de hafif kızarmasını sağlayın. Afiyet olsun...