29 Mayıs 2006 Pazartesi

Çilekli Pandispanya

(Pandispanyanın diğer resmini yüklerken bir problem oluştu. Halledebilirsem onu da ilave edeceğim.)

10 numaralı yemek etkinliğine bu tarifle katılmayı planlıyordum ama yetişmedi. Hanife'nin Çilekli ve Pudingli Pizza'sını okuduktan sonra dayanamayıp hafta içi aldığım çilekler ile bu tarifi yaptım. Pandispanyası son derece hafif ve lezzetli, sunumu son derece gösterişli oluyor. Tarifi "Yemek Zevki" dergisinin Mayıs 2000 sayısında görmüş, denemiş ve beğenmiştim. Her sene çilek zamanı mutlaka yapıyorum. Ancak orjinal tarifte kullanılan margarin yerine ben tereyağ kullanıyorum. Ayrıca sade un yerine kekun ile çok daha güzel bir sonuç elde ediyorum. Evde file badem olmadığı için bu sefer süsleme biraz eksik kaldı ama lezzeti yerindeydi doğrusu.


Malzemeler

Pandispanyası için:
3 yumurta
6 yemek kaşığı toz şeker
7 yemek kaşığı sade kekun
100 gr eritilmiş tereyağ
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet limon kabuğu rendesi
Kreması için:
1 su bardağı çilekli süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı dolusu un
30 gr tereyağ
1 paket vanilya
+ Süslemek için file badem

Yapılışı
3 yumurta ile 6 yemek kaşığı toz şekeri mikserle 7-8 dakika çırpın (Ben yüksek hızda 6 dakika çırptım). Kekunu, eritilmiş, soğumuş tereyağını, limon suyunu, kabartma tozunu ve limon kabuğu rendesini ilave edip karıştırın. Karışımı yağlanmış 24 cm'lik tart kalıbına döküp 170 derece fırında 20 dakika pişirin.
Kreması için çilekli süt, toz şeker, un, tereyağ ve vanilyayı iyice karıştırıp, orta ateşte koyulaşana (fokurdamaya başlayıncaya) kadar pişirip soğumaya bırakın.
Pişmiş olan pandispanya ılındığında üzerine kremasını eşit miktarda yayın. Resimdeki gibi çilekleri yelpaze biçiminde açarak üzerine dizin ve file bademle süsledikten sonra 2 saat dolapta bekletin. Çilekli pandispanyanız servise hazırdır. Afiyet olsun...

5 yorum:

Safran dedi ki...

Nefis görünüyor Pınar, gelde yeme şimdi :)) Bir dilim de ben alabilirmiyim kahvemin yanına? :))

Hanife dedi ki...

Harika olmus Pinar'cigim, ellerine saglik. Benim pizzam yerine bu pandispanya cok daha yakismistir hatta..
Yeniden ellerine saglik arkadasim..

Unknown dedi ki...

Safran'cığım, Ahh keşke imkan olabilse de birbirimizin yaptıklarının tadına bakabilsek. Ne güzel olurdu...


Sevgili Hanife, Tart kalıbında bütün halde çektiğim çok güzel bir resmi de vardı bu pandispanyanın ama benim bilgisayarımı temizleme sevdam yüzünden silindi maalesef. Recover programlarıyla falan uğraştım ama olmadı. Bir dahaki sefere tam resmini de koyacağım. Senin pizzanın yeri ayrı bu arada. İlk fırsatta deneyeceğim.

İkinizi de çoook öpüyorum, Pınar

Adsız dedi ki...

Merhabalar, pastadaki pandispanyanızın dokusu çok hoş göründüğünden pazar günü denemeye karar verdim. Çilek yerine farklı birşey kullanayım diye düşünürken evdeki kayısı reçeli geldi aklıma. Ben de pandispanyanın üzerine ince bir kat o reçelden sürüp kremasını sade olarak hazırladım. Kek için kalıp ölçüsü vermemişsiniz bende 28 cm.lik tepside pişirdim bu büyüklükteki bir pandispanya için 1 bardak krema az geldi ben de 1 bardak daha hazırladım. Üzerine de ceviz döktüm. Çok güzel oldu gerçekten, özellikle pandispanyanın tadı çok güzel. Birdahali sefere reçelin üzerine kayısı döşeyip kremşanti+dondorma ile kaplamayı düşünüyorum. Ellerinize sağlık.
Naile
http://www.blogcu.com/aintabsofrasi/

Unknown dedi ki...

Naile, Ne kadar yaratıcı olmuş senin deneyin. Tarifimi denemiş olman çok memnun etti beni. Haklısın kabın ölçüsünü vermemişim. Ben 24 cm'lik silikon kapta pişirdim bu pandispanyayı. Senin de dediğin gibi her türlü yaratıcılığa açık bir lezzetli bir pandispanya oluyor. Sevgiler, Pınar