8 Nisan 2006 Cumartesi

Zeytinyağlı Enginar


Geçen hafta sonu Zekeriyaköy tarafına giderken yolda kamyon içinde satılan enginarları görünce kısa bir süre duraklayıp senenin ilk enginarlarını aldık.
Arkadaşım Bengü çok güzel enginar pişirir. Hem de düdüklüde. Tarifi de bellidir. Yani enginarlar öyle çok kılçıklı falan değilse lezzet pek şaşmaz. Ben de senenin ilk enginarlarını Bengü'nün tarifi ile pişirdim. Sonuç harika oldu.
Tefal'in "clipso" marka düdüklü tenceresini kullanıyorum. Buna göre 1. derecede 6 dakika (harlı ateşte tısslatıp orta ateşe getirdikten sonra) pişirdim ve son 2 dakikasında da kapağını açmadan altı kapalı olarak beklettim. İdeal sonuç aldım. Enginar çok yararlı bir sebze olmasının aynı sıra, sunuşu da bir o kadar şık. Davet yemeklerimin vazgeçilmezlerinden. İşte tarif...

Malzemeler

6 adet enginar
1 büyük patates ve 2 körpe havuç (küp küp doğranmış)
1 çay bardağı bezelye
1 limon suyu (Sulu bir limon ise yarısı yeter)
2 tepeleme tatlı kaşığı toz şeker
1,5 silme tatlı kaşığı tuz
1 büyük çay bardağından 1 parmak az (ajda bardak) zeytinyağı
Yarım ajda bardaktan 1 parmak fazla su

Yapılışı

Düdüklü tencerenin en altına enginarları dizin. Patates havuç ve bezelyeyi üstüne serpin ve diğer malzemeleri ekleyin. Kapağını kapatıp, 1. derecede, harlı ateşte, pim çıktıktan sonra orta ateşe getirerek 6 dakika pişirip altını kapatın. 2 dakika da bırakın dinlensin.
Daha sonra kapaklı bir borcama servise hazırlayın.
Afiyet olsun... Posted by Picasa

Enginara bir not: Enginarlar ilk çıktığında körpe oluyorlar ve 6 dakika pişirmek yeterli oluyor. Ancak birkaç hafta sonra aldığım enginarları mutlaka 8 dakika pişiriyorum. Ölçülerde de ufak bir değişiklik yaptım. Sonuç her defasında mükemmel.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bu tarifi görünce nekadar sevindim anlatamam bende yeni çıkmışken alıp yapmak istiyordum ellerine sağlık www.blogcu.com/dileks

pınar dedi ki...

enginar olsun da nasıl olursa olsun. her türlü tarifini severim. mis gibi kokusunu koklayarak yerim. ellerine sağlık pınar.

Unknown dedi ki...

Sevgili Dilek ve Pınar,
Cumartesi günü tekrar pişirdim bu ölçülere göre. Sonuç yine harika. Mutlaka yenmesi gerek enginarın bu mevsimde. O kadar yararlı velezzetli ki... Denerseniz yorumlarınızı yazın. Sevgiler, Pınar Türegün