2 Mart 2009 Pazartesi

Sebze Dolması


Eminim sebze dolmasını sizler de çok güzel yapıyorsunuz. İçine başta nane olmak üzere çeşitli baharatlar, tereyağ ve daha pek çok değişik malzeme koyuyor olabilirsiniz. Ben son zamanlarda özellikle sebze yemeklerimi sadeleştirmeye başladım. Bunda hem değişen damak tadımızın hem de bu yemekleri Arda ile paylaşıyor olmamızın etkisi var sanırım.
Yemeklerin sadeleştikçe asıl lezzetlerini daha iyi sunduklarına inanıyorum. Sizlere de denemenizi öneririm.

Malzemeler

250 gr dana döş kıyma
1 orta boy soğan
Yarım bardak pirinç
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
5-6 orta boy domates
4 adet kabak
2 adet patlıcan
Sosu için: 1 tatlı kaşığı salça, 2 bardak sıcak su

Yapılışı

Tüm sebzeleri iyice yıkayalım. İlk olarak domateslerin tepelerini kapak gibi keselim ve içlerini derince bir kasenin içinde oyalım. Domateslerin suları ve çekirdekli kısımları bu kasede biriksin. Biriken iri parçaları ince ince kıyalım. Kaseye kıymayı, rendelediğimiz soğanı, yıkadığımız pirinçleri, kıyılmış maydanozu, tuz ve karabiberi ilave edip iyice karıştıralım.
Kabakların kabuklarını kazıyıp ortadan ikiye bölelim. Herbir parçanın içlerini güzelce oyalım. (Artan bu içleri mücver yaparak değerlendirebilirsiniz) Patlıcanların kabuklarını soymadan ikiye bölüp içlerini oyalım.
Patlıcan, kabak ve domateslerin içlerini kıymalı harç ile doldurup genişçe bir tencereye dizelim. İç malzemeyi çok sıkı sıkı ve dolu dolu koymamaya özen göstermeliyiz. Aksi takdirde pişince şişen pirinçler dolmanın lezzetini bozacaktır.
1 tatlı kaşığı salçayı 2 bardak sıcak suda eritip dolmaların üzerine dökelim. Dolmaları önce harlı ateşte kaynayana kadar tutup daha sonra iyice pişene kadar kısık ateşte pişirelim. Afiyet olsun. Pınar

5 yorum:

SEDEF dedi ki...

Ahh Ahh bir yaz gelsede şöyle yaz sebzeleri ile tadına vararak yapsak dolmalarımızı. ellerine sağlık canım.

ebrulitatlar dedi ki...

Pınar bugün seyrettim seni. Herşey çok güzeldi. Gratende nefis oldu. Elleine sağlık. Sevgiler..

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük, sevinçlerimiz nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

kadınlar gününde kutlu olsun...

Unknown dedi ki...

Sedef çok haklısın. Herşey zamanında güzel. Bu yemeği yazın pişirdiğimde lezzeti çok daha başka oluyor.

Ebrucuğum, blogda yayın gününü vermek kısmet olmadı. Seyrettiğine sevindim.

Gelincik Mutfak'a iyi dilekleri için teşekkür ederim.

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım inanılmaz güzel bir bloğun var.herşey şahane ayrı ayrı.emeğine ellerine sağlık canım.daha sık görüşelim inşallah...