5 Mart 2007 Pazartesi

Sebze Graten



Malzemeler
2 orta boy patates
1 adet havuç
8-10 dal brokoli
8-10 adet brüksel lahanası

Beşamel Sos için
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt (soğuk)
1 çay bardağı krema
1 yumurta sarısı
1 su bardağı kaşar rendesi
Tuz (veya yerine sebze tuzu) , karabiber, muscat (Mini hindistan cevizi)

Yapılışı
Sebzeleri iri iri doğrayıp hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Bunun için kaynar suya önce patates ve havuçları, 3-5 dakika sonra bürüksel lahanalarını, 1-2 dakika sonra da brokoliyi ilave edip bir kaç taşım kaynattıktan sonra altını kapatın ve hemen süzdürün.

Teflon tavada ya da kaserolde tereyağı eritin. Unu ilave ederek tahta bir kaşıkla yağı una yedirene kadar karıştırarak kavurun. Unun yanmamasına dikkat edin. Daha sonra kaşık yerine bir tel çırpıcı alarak, soğuk sütü azar azar un ve yağ karışımına yedirerek ilave edin. Koyu boza kıvamında bir karışımınız olmalı. Buna göre süt miktarını artırıp eksiltebilirsiniz.
Beşamel sosunuz hazır olduğunda ocağın altını kapatın. 1 çay bardağı kremayı ve kaşar rendesinin yarısından biraz daha azını sosa ilave edin. Karıştırın. Tuzunu (ben bir miktar da Vegeta marka sebze tuzu veya 1 adet tavuk suyu bulyon ilave ediyorum), karabiberini ve yarım çay kaşığı kadar muscat rendesini ilave edin. Biraz ılınana kadar bekleyin. Bu arada kabuk tutmaması için ara ara karıştırın. Ilındığında yumurta sarısını ilave edin. Karışımı fırın kabına aldığınız haşlanmış sebzelerin üzerine dökün. Kalan kaşar rendesini en üste serpip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Servisten önce 15 dakika dinlendirin.
Afiyet olsun.

18 yorum:

Hanife dedi ki...

Gecen gun pisirdim ben de, afiyetle yedik oglumla..
Cok severim sebze grateni, goruntu muthis, ellerine saglik Pinar'cigim..

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık sebze seven biri olarak yapıp yiyorum ama sadece ben yiyorum bir gün evdeki et canavarına yedireceğimden eminim hoşça kal canım

Defne dedi ki...

Pınarcığım, görüntü müthiş, ellerine sağlık! Ben de severek yapar ve yerim. Bundan sonra brüksel lahanası da ekleyeceğim :).

Unknown dedi ki...

Sevgili Hanife, Şebnem ve Defne çok teşekkürler güzel yorumlarınız için. Defne bu beşameli karnıbahar ile de denemelisin. İnan harika oluyor. Hepinizi öpüyorum. Pınar

Adsız dedi ki...

Merhaba e-posta adresini bulamadım. Bana da ulaşamadın sanıyorum. Kodu buradan yazayım dedim ama izin vermedi Blogger! Dil Yarası'na üye misin? Oradan alabilirsin!
Sevgiler
Dilek

Adsız dedi ki...

Eline sağlık nefis görünüyor. Ben sebzeleri haşlamadan, tefal düdüklü tencerenin buhar sepetinde 3 dakika pişirerek yapıyorum grateni. Sebzelerin tadı ve vitamini suya geçmemiş oluyor böylece. tavsiye ederim. karnıbahar konusunda da haklısın. Karnıbaharla brokoliyi karışık yapıyorum. Borcama sırayla diziyorum. yeşil-beyaz uyumu harika oluyor. En son anneme tarif ettim misafirlerine yapsın diye, herkes börek sanmış.Sevgiler...Pınar B.K.

Damak Tadı dedi ki...

Pınar'cığım,
Sana katılıyorum KARNIBAHAR'la da çok nefis oluyor tatlım..G

Graten'in mükemmel gözüküyor fırından,benimde en çok sevdiklerimdendir..Ellerine sağlık afiyetler olsun canım..

Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Pınar'cığım aslında ben de her defasında buharlı pişiriciyi kullanıyorum. Ancak herkesin elinin altında olmayabilir diye haşlamayı tavsiye edeyim dedim. Buharda pişirmek en uygun yol bence de. Bu arada sen nasılsın? Herşey yolunda mı?

Unknown dedi ki...

Sevgili Gül, Senin o kurabiyelerinin yanında inan lafı bile olmaz:-)

Unknown dedi ki...

Dilek'çiğim, Mümkünse Emeğe Saygı'ya bir deneme maili atabilir misin? Oradan sana ulaşabilirim.

Adsız dedi ki...

Pınarcım 8 mart dünya kadınlar günün kutlu olsun sevgiyle kal canım

Adsız dedi ki...

Çok şükür herşey iyi gidiyor. Bugün 8 haftalık iznim başladı. 3 hafta daha çalışmayı planlıyorum. Sonra da kendimle başbaşa kalıp küçük hanımın teşrifini bekleyeceğim. Pınar B.K.

Unknown dedi ki...

Şebnem'ciğim çok teşekkür ederim. hepimizin kutlu olsun.

Pınar ne kadar çabuk geçmiş zaman. Daha yeni 4.5 aylık diye yazışmıştık.

Adsız dedi ki...

Son 7 haftadayız. Artık geriye doğru sayıyoruz. Gerçekten zaman öok çabuk geçiyor. İnsan nasıl hızlı yaş aldığını (yaşlanmak değil:))çocuklara bakıpğ anlayabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda 2 yeni bebek haberi daha aldım. Seninkini sabırsızlıkla bekliyorum.Pınar B.K.

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım sağol. İnşallah. Biraz da bu işlerle uğraşmaya başladık gene. Ondan blog'u ihmal ediyorum. İnşallah hayırlsıyla isteyen herkes için dua ediyorum ben de.

Adsız dedi ki...

13 yaşında basketbolda oynayan bir kızım var.Haftalık yemek programında vardı.ilk defa tarifinizden yaptım.Hem bu kadar besin değeri yüksek,hemde hafif ve bir okadar lezzetli oldu.annemde bizde yemekteydi.çok beğendi.çok teşekkür ediyorum.elinize ve aklınıza sağlık

Unknown dedi ki...

Vasfiye Hanım böyle yorumlar aldığımda Küçük Evin Mutfağı'nın amacına ulaştığını hissediyorum. Sizler bu tarifleri deniyor ve de memnun kalıyorsanız ne mutlu bana. Tarifi beğendiğinize çok sevindim. Afiyet olsun.