Taze bakla genellikle çok sevilen bir sebze değildir. Ancak benim gibi bakla sevenlerdenseniz, bu tarifi kesinlikle denemenizi öneririm. Annemin çok eski bir yemek kitabından (Hürriyet Gazetesinin verdiği Yemek Ansiklopedisi idi sanırım) seneler evvel denemiştik bu tarifi. Çok hoşumuza gittiği için her sene bu tarif ile mevsiminde zeytinyağlı taze bakla pişirir, az sarımsaklı yoğurtla servis yaparız.
Antepli bir arkadaşımın annesinin pişirdiği, etli, nohutlu ve yoğurtlu sıcak bakla yemeğini de çok beğenmiştim. Nasıl yapıldığını unuttum ama lezzeti hala aklımda.
Malzemeler
1 kg taze bakla
Yarım bardak zeytinyağı
2 baş soğan
5 adet taze soğan
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı un
Yarım limon suyu
1 demet dereotu
Yapılışı
Soğanları soyun. Taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik kıyın. 1 çay fincanı su ile unu ezin.
Tencereye zeytinyağını, iki bütün soğanı, ezilmiş unu 2-3 bardak sıcak su ile karıştırarak ekleyin. Tuzu ve şekerini atın, bir taşım kaynatıp ateşten alın.
Baklaları ayıklayıp, yarım parmak kadar doğrayın, yıkayıp suyunu süzün. Tencerenin içine yerleştirinve üzerine yarım limonun suyunu dökün. Taze soğan ve yarım demet kıyılmış dereotunu üzerine serpin.
Orta ateşte 4-5 dakika tencerenin kapağını açık tutarak, daha sonra kapağı kapatıp kısık ateşte baklalar ezilmeden yumuşayana kadar ve dibini tutmadan suyunu çekinceye kadar pişirin.
Baklaları kabında soğutup daha sonra servis tabağına alın. Geri kalan yarım demet dereotu ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun
39 yorum:
Sevip sevmediğime karar veremediğim yemeklerden biri de zeytinyağlı bakla. Sarımsaklı yoğurt mu yediriyor yoksa sarımsaklı yoğurda sinen baklanın kendine has kokusu mu pek emin değilim. Ama ne olursa olsun senede en az bir kez yemeye çalışıyorum. Özellikle anneciğimin yaptığını. Tariften anladığım kadarıyla annemin baklasının tadında birşey olacak bu. Çok uzun yazdım ama son birşey daha eklemek istiyorum. Zeytinyağlı bakla ve iç baklalı enginar bence piştiği mutfağı biraz yukarılara taşıyan asil bir yemek. En azından bana öyle geliyor. O zaman ne diyoruz, pişirenlerin ellerine, yiyenlerin midelerine sağlık :)
Sevgiler,
P.S. Taze iç baklalı enginara bayılırım belirtmeden geçmeyeyim :)
Offff şimdi canım nasıl istedi bir bilsen! Yemeyenler harika bir tadı kaçırıyorlar derim, başka bir şey demem!
Aaa burada bakla yok, onu söylemeyi unutmuşum. İç bakla dondurulmuş olarak bulunabiliyor ama tazesine hiç rastlamadım!
baklaya ben de bayılıyorum nedense bu ifadem herkesi şaşırtıyor. aa baklanın nesini beğeniyorsun diye :) annem hazır bendeyken bakla pişirteyim çok lezzetli oluyor gerçekten de...
ben de bu tarifle yapıyorum. Düdüklüde çabucak pişiyor ve nefis oluyor. Bir de bizim evde sarımsak yasağı olmasa tadından yenmez ama ne yapalım. Eş durumundan sarımsak yiyemeyenlerdenim. Eşim sarımsağın kokusunu apartman kapısından alıyor...Pınar B.K.
Pınarcım ellerine sağlık Zeytinyağlı Bakla çok nefis gözüküyor:). Biz de sarımsaklı yoğurtla seviyoruz baklayı.
Bu arada yeni bir oyun başlamış: "Aldım, Kullandım, Sevdim" diye. Ben de seni davet etmek istiyorum oyuna, eğer kabul edersen:). Oyunun ayrıntıları için benim sayfama bakabilirsin Pınarcım.
Sevgilerimle:)..
aslı
Nasıl özledim baklayı hiç yağpamıyorum da. Çok güzel olmuş ellerine sağlık
Pınarcım iyi aklıma getirdin baklayı, bende yapayım, ellerine sağlık, sevgiler :)
Pınar, iyi misin??Pınar B.K.
Pınar Merhaba,
Ellerine sağlık.Baklayı eşim çok sever ne zamandır iyi bir tarifte arıyordum.Teşekkürler.
Sevgili Sndrfknella,
Öncelikle iltifatın çok hoş. Teşekkür ederim. Biliyor musun dün pırasa pişirdim düdüklüde. Senin söylediğin şekilde. Portakal suyu çok iyi gidiyor. Ben daldım şeker de koydum ama bir dahaki sefere dediğin gibi gerek yok koymaya. Biraz fazla pişirmişim ama lezzeti diğerinden daha güzel oldu bence. Pırasa tarifime bu şekilde pişirmeyi not olarak girmeyi düşünüyorum. Ne dersin?
Sevgili Berceste, Eşim pek yemedi. İnan bir tencere baklayı 3 gün ard arda zevkle yedim.
Sen yeter ki iste biz sana DHL ile yollarız buradan:-)
Bu arada DDD'nin logosu için çıpındım beceremedim. Sana bir not yazmıştım. Emeğe Saygı'ya logoyu göndersen olur mu diye... Olur da bu cevabımı okursan bekliyorum logoyu.
Şule & Pınar,
Benim gibi bakla seven ne çok kişi varmış okudukça hoşuma gidiyor. Pınar'cığım yoğurt sarımsaklı oldu mu neye koyarsan koy yediriyor zaten.
Aslı'cığım,
Ben bir süredir bloglara bakamadım. Beni davet ettiğin için çok teşekkür ederim. İlk fırsatta Butterfly'a girip bakacağım. Sevgilerimle
Sevgili Sevdamavisi'nin yazarına ve sevgili Safran'a sevgilerimi gönderiyorum. Bakla pişip yiyeli çok oldu. Şimdi yine canım çekiyor:-)
Pınar'cığım,
Bizim Banka'nın Londra üzerinden kontrol edilen güvenlik uygulamalarına Blogger'ı da dahil etmişler ve girişleri yasaklamışlar. En azından gün içinde girip mesajlarıma cevap yazabiliyordum, artık onu da yapamıyorum. Bu nedenle biraz geri kaldım cevap vermeye.
Meltem'ciğim eğer denersen tarifi bana yaz yorumunu oldu mu?
Beğenmene çok sevindim Pınar :) Acelesi olanlar için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum ;) Hem soğan doğrama derdi de yok, pırasa ve havuç dilimlendi mi işlem tamam :) Paylaşalım bence de :)
Sevgiler
P.S. Yazması zor biliyorum, Sinder de sen bana, ben anlarım :)
Baklayı bende çok seviyorum eline sağlık nefis görünüyor.sevgiler
Çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık. Bu kadar koşuşturmacanın içinde baklanın çıktığını bile fark etmemişim. Hatırlattığın için teşekkürler...İyi baharlar...:)
Merhaba canım ben Şanlıurfalıyım ve bizim orda hep etli bakla yemeği yaparlar sayende zeytin yağlısının da tarifin öğrendim çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler…
Offf Offffff Hmmmmmm.Bu mevsimin en cok nesini seviyorum biliyormusun.Baklanin artik pazarlarda bol bol bulunmasi.Daha siftah etmedim ama yakindir!!!!
Yaşasın bahar geldi her yere..
Bahar
Bahar!
Tijen
Amanın Pınar, DHL deme, astarı yüzünden pahallıya gelir ama bakla için değer değil mi :)
Kod için sorun çözülmüşe benziyor. Yapabileceğim başka birşey var mı? Sen yahoo'daki Dil Yarası'na üye idin değil mi? Sevgiler...
Pınarcığım,baklayı bizim evde benden başka seven yok.Kendime kadar (gülme, 250 gr.)alıp yapıyorum.Aynen senin yaptığın taze soğan ve dereotuyla.Yalnız ben,unlu limonlu suda bekletiyordum biraz.Eline sağlık.
Sevgiyle,Nane Limon
Küçükken yiyemediğim iki sebzeden biri baklaydı, diğeri de bamyaydı:) Şimdi ikisine de bayılıyorum. Henüz ilk baklayı yemedim ama Pınarcığım, canım istedi şimdi.. İlk fırsatta ben de pişireyim! Bol yoğurtla nefis olur cidden.
Sevgiler..
Huuuuu:((
Ben daha bakla falan goremedim buralarda. Hani agac dalai kadar bile olsa raziyim. Icini alip yapariz. Kurulariyla idare ediyorum ama ben taze bakla istiyorummmmmmmm....
Nefis olmus, ellerine saglik Pinar'cigim. Benim icin de yiyiver gelecek sefer olur mu?
Sevgili Sinder,
Nasıl mutluyum şu an anlatamam. Çalıştığım Banka'da güvenlik kısıtlamaları nedeniyle Blog'uma ve diğer bloglara girişler engellenmişti. Şimdi tesadüfen girdim ve ilk senin yorumunu okudum. Şimdi bu keyifle senin usül pırasıyı da tarife ekleyeceğim.
Not: İsim konusundaki kısaltma için teşekkürler. Çok makbule geçti:-)
Sevgili Pastacı KIz'a, Hande'ye ve Tabakta'nın yazarına çok teşekkürler. Bu arada Tabakta Şanlıurfalı olduğunu yazmış. Etli bakla tarifini bekleriz o zaman.
Sevgiler,
Pınar
Ayy Tijen çok hoşsun:-)
Biz İstanbul'da tam havaya giremedik ama ben bu hafta sonu için müthiş planlar yapıyorum:-)
Dilek'çiğim,
Sonunda (gönderdiğin mail sonrasında)logo sorunumu çözebildim.
Dil Yarası'na da üye olmayı başardım. Çok teşekkürler.
(Olsun tatlım sen iste yeter ki ben sana mutlaka gönderirim)
Al benden de o kadar Münevver. Yarım kilo alıp pişiriyorum. Sonunda pırasayı bile yedi ama baklayı halen ağzına koymuyor.
Al benden de o kadar Münevver. Yarım kilo alıp pişiriyorum. Sonunda pırasayı bile yedi ama baklayı halen ağzına koymuyor.
Sibel merhaba,
Küçükken ben de ağzıma yeşil biber dolmasını kesinlikle koymazdım. Şimdi de bayılıyorum...
Ahh Hanife...
Senin gibi yurtdışında yaşayanlar için böyle tarifler verdikten sonra içim cız ediyor. Dilek de (Berceste) aynı dertten muzdarip...
aaa ben de bugun bakla yapıcam. bir de lazanya ama henüz tarif bakıyorum tam bilmiyorum yapmasını
Pınarcığım, nerelerdesin? Özlettin kendini :).
Lazanya biraz uğraştırır ama nefis olur:-)
Defne'ciğim, İnanır mısın bilmem ben de senin sayfalarındaydım biraz önce.
İki nedendir bakamadım blog'a. Biri bizim malum doktor koşuşturmacalarımız, diğeri de Banka'dan bugüne kadar Blog'uma giremiyor olmamdı. Neyse ki bugün itibariyle ikinci sorunumuzu çözdük.
Eh malum önümüz bahar, şimdi hareketlenmeye başlar bizi mutfaklarda.
Sevgilerimle,
Pınar
Yorum Gönder