5 Şubat 2007 Pazartesi

Bereket Tatlısı: AŞURE

Tarif annemin tarifi. Geçen sene annemin aşuresini çok beğenmiştim. Tarifle yaptığını öğrenince bu sene aşure yapmadan evvel hemen annemi aradım. Tarifini aldım. Birkaç küçük düzenlemeyle son hale getirdik. Cumartesi ben, Pazar da annem pişirdi aşure. Sonuç gerçekten çok güzel oldu.

Malzemeler
1 bardak=200ml
düdüklü tencere= 8lt

2 bardak aşurelik buğday
1 bardak pirinç
1 bardak nohut
1 bardak fasulye
750 gr şeker (gerekirse ilave etmeniz için 100-150 gr fazladan bulundurun)
2 bardak süt
150 gr kayısı
100 gr ceviz (irice parçalanmış)
100 gr incir
100 gr kuru üzüm
100 gr fındık (parçalanmış)
25 gr küş üzümü (2-3 defa kaynar su ile yıkanıp süzülecek)
25 gr dolmalık fıstık
1 kahve fincanı gül suyu (ben 1,5 fincan koydum)
Tarçın
Nar


Yapılışı

1. Hazırlık aşaması (1 gece evvel)
2 bardak buğdayı bir tencereye koyun. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edip bir-iki taşım kaynatın. Ocaktan alın. Kapağını kapatıp 1 gece bekletin.
Pirinç, nohut ve fasulyeyi de ayrı ayrı kaplarda üzerlerini 1-2 parmak geçecek kadar kaynar su ilave ederek 1 gece bekletin.

2. Hazırlık aşaması (ertesi gün)
Buğday, fasulye nohut ve pirinci süzüp her birini ayrı ayrı iyice yıkayın.
Düdüklü tencerede önce nohutu, sonra fasulyeyi ayrı ayrı haşlayıp süzün. (Tefal'in düdüklü tenceresinin derecelerine göre nohut yaklaşık 20 dakikada haşlanıyor, fasulye ise 15 dakikada. Ancak ben organik nohut kullanmıştım ve toplamda yaklaşık 40 dakikada haşlandı. Nohutun ve fasulyenin dağılmayacak kadar ama aynı zamanda diri olmayacak şekilde haşlanması lazım. Zira şeker ilave edilince biraz daha sertleşiyorlar. Diğer tip düdüklü tencereler için süreleri araştırıp yorumlarda bildirirseniz çok memnun olurum.)

3. Buğdayı Pişirme Aşamasına Geçiş
Yıkayıp süzdüğünüz buğday ve pirinci düdüklüye koyup 15 bardak su ilavesiyle pişirin. (Eski tip düdüklülerde 1 saat 10 dakika kadar pişirmeniz gerekiyor. Ben Tefal'de buhar sesi geldikten sonra 20 dakika pişirdim.)
Süre tamamlandığında pirinç ve buğday karışımı kıvamlı bir hale gelecektir.
Daha önceden haşladığınız nohut ve fasulyeleri ilave edin. 1 taşım kaynatın. Ardından şekeri ve sütü ilave edin. Karıştırarak yine bir taşım kaynatın.
(Ben önce 750 gr şeker koydum. Karıştırıp bir süre bekledikten sonra tadına bakarak ara ara toplamda 150 gr daha şeker ilave ettim. Sıcakken daha şekerli gibi gelse de soğuduğunda o kadar da şekerli olmuyor. Bu nedenle sıcak haliyle biraz şekerli olmasını tercih edebilirsiniz)
Ardından kayısı, incir üzüm ve diğer tüm malzemeleri ilave edin. Yine bir-iki taşım kaynatın.
Artık aşureniz malzemeler ile birlikte iyice kıvamlı bir hale gelmiş olmalı. Altını kapattığınızda gülsuyunu ilave edin.

Biraz bekleyin aşure dinlensin. Daha sonra kepçeyle alt üst ederek servis kaselerine paylaştırın. Tarçın ve nar ile süsleyin. İster ılık, ister soğuk servis yapın.

Not: Kayınvalidemin tavsiyesi: Aşure henüz tenceredeyken bildiğiniz bir duayı okuyun. Bolluk ve bereket dileyin. Sonra servis yapın:-)

Afiyet olsun...
Pınar

31 yorum:

Hanife dedi ki...

Pinar'cigim sobeee:)

Unknown dedi ki...

Ehhh kaçış da yok bu işten n'apalım:-)))

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık. düdüklü tencerede pişirme işi tam bana göre. Bu karda kışta taşınma telaşına düştüm. malum azıcık da ağır vasıta olduğumdan beni biraz zorluyor. İlk fırsatta yeni evimde pişireceğim. Sevgiler...PınarB.K.

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Pınar,
Aşuren harika görünüyor ellerine sağlık. siteni de bu sobeleme sayesinde farkettim.

Adsız dedi ki...

ımmm aşure ellerine sağlık Pınarcım çok seviyorum geçen yaptım sayfama ekleyemeden misafirlerimiz ve tabiki eşimi unutmamak lazım onun sayesinde bitti yine yap diye tutturmuş bu akşam malzemeleri alayımda yapayım ağız tadır hep bu tatta olsun

Tijen dedi ki...

Pınar'cığım,
Yorumları yayınladım ama yayınlamasa mıydım acaba? İstersen silebilirim, biz aramızda anlaştık nasılsa. Anlayışına teşekkür ederim.
Aşure için ellerine sağlık. Bu sene bize bir kaç aşure geldi ama hiç birini beğenmedim. Bazen acaba ben de yapsa mıydım diyorum ama şeker tüketmek istemediğim için yapmamayı seçtim. Hoş ona alternatif de bulunur ya...
Tijen

Unknown dedi ki...

Tijen'ciğim, İstersen silme. Ben de sana comment atmadan önce yorumlara da girip bir bakmıştım. Herhangi bir şey göremeyince sorayım dedim. İnsanlar yorumlarda da net görebilirler böylece bu konudaki tercihini. Kalmasında benim açımdan bir sakınca yok.
Aşure yaptım kilo aldım Tijen. Çok da bereketli oluyor. Ne kadar dağıtsan da dolapta sana kalanları yemeden kendini alamıyorsun. Gerçi senede bir kere ama...

Adsız dedi ki...

Bu tarif tam benlik!Ne zamandır aşure tarifi arıyorum birde hangi tencerede pişirdiğinizi yazmışsınız ya işte o çok iyi oldu.Ama bende tefalin 6lt lik düdüklüsü var neyse ölçüleri azıcık azaltırım bende.Hem de eve çok kalmamış olur.Teşekkürler emeğinize sağlık.
sema

Unknown dedi ki...

Sema'cığım, Ben de 6 lt tefal düdüklüde yaptım ama tüm malzemeleri tam olarak eklediğimde 2. bir tencereye aktarmak zorunda kaldım taşmaması için. Bu nedenle 8lt bu malzemelere göre ideal. Ama dediğin gibi malzemeleri 3te 1 ölçek azaltsan mesela bence yeterli olur. Kolay gelsin, Pınar.

Adsız dedi ki...

Pinarcigim asuren harika gorunuyor. Biliyor musun ben daha once hic gulsuyu kondugunu bilmiyordum asureye! Ay, harika oluyordur eminim ki. Keske olsa simdi soyle soguk soguk... Zerda

Unknown dedi ki...

Zerda'cığım merhaba,
Eğer güllaçta gülsuyu seviyorsan emin ol aşureye de bir o kadar yakışıyor.
Aşure güzel, hoş ama çok kalorili. Öyle soğuk soğuk güzel gidiyor ama sonra kilolar baki kalıyor:-) Öpüyorum seni. Pınar

Adsız dedi ki...

Merhaba Aşure harika görünüyor,bende çok severim,ellerinize sağlık...
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

Selam,
Aşure yılda bir yapılmasına rağmen bereketli bir tatlı yazdığın gibi sevgili Pınar..Sanki dağıttıkça çoğalıyor gibi..Seninde ellerine sağlık nefis gözüküyor aşuren..
Ne mutlu ailene ki senin gibi bir kızları var..Bizde seninle gururlanıyoruz,yazılarınla çoşkulanıyoruz devamlı burada olamasamda-olamasakda ..(

Sevgin bol olsun,iç dünyan pırıl pırıl ve dileklerin çabucak kabul görsün..

Sevgiler..Gül/d.tadı

Unknown dedi ki...

Ebru'cuğum,
Çok teşekkür ederim.

Sevgili Gül,
Ne yazacağımı bilemedim. Böyle güzel bir yorum kimin hoşuna gitmez ki?
Keşke aşuremden sizlere de ikram etme imkanım olsaydı... Pınar

Adsız dedi ki...

Merhaba, Hanife hanımdan size :)) Bereketli Aşüreleriniz çok güzel görünüyor, kırmızı kırmızı. Bir de şu narın çekirdeğini olmasa ben daha mutlu olacağım...
Ellerinize sağlık, Allah kabul etsin.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Çok faydalıymış nar çekirdeği ama apandist açısından riskli olabilir diye düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim. Bu sene çok aşure pişti mutfaklarda. Herkesin dileği kabul olsun. Sevgilerimle, Pınar

sevil dedi ki...

afiyet olsun canım, ellerine sağlık çok güzel görünüyor

Sibel dedi ki...

Pınarcığım ne güzel beyaz beyaz olmuş! Sade süslemesine de bayıldım, çiçek gibi olmuşlar. Kayınvalidenin tavsiyesini bu yıl yeni öğrendim ben de, ama geç kaldım.. Seneye yaptığımda aklımda olacak, ben de duasını okuyacağım. Allah kabul etsin aşurelerinizi, niyetleriniz gerçekleşsin, yiyenlere de afiyet bal olsun.
Sevgilerimle..

yagmur dedi ki...

merhabalarr...
kalkanda balayinizi yptiginizi yazmissiniz ve ufak bir fotograf..bu yaz balayi icin kalkani seceek ciftlerdeniz..yorumlariniza ve bikac kalkanli fotonuza ihtiyacim var..
sevgiler yagmur..
lutfennnn

yagmur dedi ki...

bu arada mail adresim..
birileri2@gmail.com

sevgiler
yagmur

Adsız dedi ki...

Ölçüleri biraz değiştirerek yaptım aşureyi. Şahane oldu. İçine iki tane büyük elma doğradım. Cevizleri iri iri parçalayarak ekledim. Bundan sonra aşure tarifim belli olmuştur. Annenin tarifi, benim tarifim oldu.Pınar B.K.

Adsız dedi ki...

Ölçüleri biraz değiştirerek yaptım aşureyi. Şahane oldu. İçine iki tane büyük elma doğradım. Cevizleri iri iri parçalayarak ekledim. Bundan sonra aşure tarifim belli olmuştur. Annenin tarifi, benim tarifim oldu.Pınar B.K.

Unknown dedi ki...

Sevil'ciğim canım, okullar açıldı haydi gözün aydın:-)

Unknown dedi ki...

Sibel'ciğim,
Bunlar tatlı adetler gerçekten. Zaten çoğu güzel geleneğimizi unuttuk. Bari duyduklarımızı paylaşalım.

Unknown dedi ki...

Sibel'ciğim,
Bunlar tatlı adetler gerçekten. Zaten çoğu güzel geleneğimizi unuttuk. Bari duyduklarımızı paylaşalım.

Unknown dedi ki...

Yağmur merhaba,
Maalesef elimde soft copy başka resim yok. Kalkan bence balayı için son derece romantik bir yer. Biz kalacağımız yerleri genellikle Küçük Oteller Rehberi'nden buluyoruz. Belli standartları yakalayabiliyoruz hiç değilse. www.nisanyan.net'te bu kitapçığın biraz daha dar bir web versiyonunu bulabilirsin. Kalkan'ın tek dezavantajı fiyatların biraz yüksek olması ama emin ol buna değiyor.

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım ben de seni merak ediyordum. Ulaşabileceğim bir yer de olmadığından merak ettim sesin çıkmayınca. Aşurenin bu tarifle tutmasına inan çok sevindim. Zor iş ama Pınar. Yine iyi uğraşmışsın. Ellerine sağlık. Pınar

Adsız dedi ki...

Evet biraz yorucu oldu. Çarşambadan ön hazırlığı yaptım.Buğdayı,pirinci,fasülyeyi, nohutu suya koydum.kayısıyı, inciri minicik doğradım. ertesi gün de işten gider gitmez yapmaya başladım. Herşey bittiğinde,bütün gün yeterince şişmiş olan ayaklarımda derman kalmamıştı ama aşurem ilk olarak evdeki üzgün Fenerlilere moral oldu:)) Ertesi gün bir kısmını işyerime getirdim, yaşlaşık 30 kişi paylaştı. Biraz da komşularıma ikram ettim. Bu kadar çok çıkmasını beklemiyordum.Gerçekten de adı gibi bereketli bir tatlı. Yiyen bir daha istiyor...Pınar B.K.

Unknown dedi ki...

Ben de malzemeleri biraz fazla tartmışım. Aşureyi pişirmeden önce buğdaydan, nohuttan, fasulye ve pirinçten biraz ayırdım. Bu ayrılanlarla da yoğurtlu çorba yaptım. İnan koca tencere çorba çıktı. İç iç tadına doyamadık.

Adsız dedi ki...

Kaç gündür benim de aklımda yoğurtlu soğuk çorba var. Taze naneyle müthiş oluyor...Pınar B.K.

demet dedi ki...

Aradan cooook zaman gecmis ama asure yapmaya ilk defa niyetlenen biri için cok yeni bir tarif oldu. Paylasim ve tane tane anlatiminiz için cok tesekkur ederim. Gercekten ilk ama cok guzel ve epeeeeey asurem oldu. Bol Bol dagitirim artik, sevabindan siz de faydalanin insallah. Bu arada her seyi "biiir ikiii..." diye kategorize edince dunyayi ele bile gecirebilecekmis gibi hisseden Ben basak burcu insani için su "asamalar" goz kamastirici gercekten :)))