13 Aralık 2006 Çarşamba

Küçük Evin Mutfağı'ndan Tepsi Böreği (Temel Tarif)


Hani bazı tarifler vardır, sizi hiç utandırmaz. Her yaptığınızda damak tadınıza uygun bir sonuç alırsınız. Riske girmezsiniz. İşte bu tarif de benim için öyle. Pek çok börek tarifi denememe rağmen bence "börek gibi börek" denilebilecek yegane tarif bu. Temel malzemesi aynı olan, iç malzemesini ise çeşit çeşit yaptığım bu börek özellikle Pazar günleri Küçük Evin Mutfağı'nda sık sık pişer, o gün yolu bize düşenler bayıla bayıla yerler.
Sabah kahvaltılarınızda, çay saatlerinizde bu böreği mutlaka deneyin derim. Resimde gördüğünüz böreğin iç malzemesi kıymalı ve patatesli. Bir önceki hafta ıspanaklı bir iç hazırlamıştım. Aşağıda her iki iç tarifini de veriyorum. Her börekte olduğu gibi bu böreği de bir gün önceden hazırlayıp 1 gece buzdolabında bekletirseniz daha güzel oluyor. Böreği servisten 2-3 saat önce pişirir, biraz dinlendirdikten sonra ısıtıp servis yaparsanız lezzetinin daha bir oturduğunu farkettim. Şart değil ama aklınızda olsun.

Tepsi Böreği Temel Tarif

Malzemeler
3 yufka
3 yumurta
En az 3 bardak süt (Biraz daha fazla olmasında hiçbir sakınca yok. Sosu ne kadar bol olursa bu börek o kadar lezzetli oluyor)
1/3 bardak sıvıyağ
üstü için: 1 kaşık sıvıyağ, 1 yumurta sarısı
Kare borcam veya benzer ölçülerde herhangi bir fırın kabı

Kıymalı Patatesli İç
1 kase kıyma
1 tutam maydonoz (1 demet maydonozun yarısından biraz daha az)
1 orta boy patates (çiğden rendelenmiş)
Tuz, karabiber
(Kıymayı hiç yağ ilave etmeden teflon bir tavada kavurun. Tuzunu karabiberini koyun. Maydonozu incecik kıyıp kıymaya ilave edin. Böreğinize iç koyma sırası geldiğinde önce çiğden rendelediğiniz patatesi yufkaya yayın, üstüne kıymalı bu içi ilave edin.)

Ispanaklı İç
1 kilo veya 750 gram ayıklanmış yıkanmış ıspanak (Hazır poşet ıspanak da olur)
1 orta boy soğan
1 kase beyaz peynir (ufalanmış)
1 orta boy patates (çiğden rendelenmiş)
tuz, karabiber, pul biber
(Soğanı yemeklik doğrayıp, 1-2 kaşık bitkisel yağda hafifçe öldürün. Daha sonra ıspanakları ilave edin. Ispanaklar suyunu salıp çekinceye kadar harlı ateşte kavurun. Tuzunu, karabiberini ilave edin. İç malzemesini koyarken önce çiğden rendelediğiniz patatesi, sonra ıspanağı en son peyniri yufkaya koyun)

Yapılışı
Önce fırın tepsinizi yağlayın. 1 yufkanın tamamını tepsiye yayın. Yufkanın fazlası tepsinizin kenarlarında dışarı sarkacak.
Diğer iki yufkayı elinizle kabaca 4'e bölün.
Yumurtaları çırpın, sütü ve yağı ilave edin. Bolca bir sos elde edeceksiniz.
Yaydığınız ilk yufkadan başlamak üzere her kata bir kepçe ile sostan döküp yayın, diğer kat yufkayı serin. 2. yufkanın son katını serdiğinizde sos dökmeden iç malzemeyi koyun. 3. yufkanın ilk katını üzerine serip, sos-yufka-sos işlemine devam edin. Yufkalar bittiğinde tepsiye serdiğiniz İlk yufkanın tepsinin dışına sarkan kenarlarını böreğin üzerine kapatın. 1 yumurta sarısı ve 1 kaşık yağ ile hazırladığınız karışımı bir fırça ile böreğin üzerine sürün. 170-180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun, Pınar

8 yorum:

renkler dedi ki...

Süper görünüyor. Dediğin doğru, benim de riske girmeden misafirime sunacağımı bildiğim temel tariflerim vardır: Kek, kurabiye, börek ve poğaça. Hiçbir başka tarifte aynı lezzeti alamam. Benim yaptığım börek de seninkine benziyor. Yalnız ben bir kapta tüm so ve didiklenmiş yufkaları karıştırıp öyle kullanıyorum. Peynirli yapacaksam onu bile karıştırıp öyle döküyorum. Yalancı su böreği diyorum. Bir de sosa yoğurt koyuyorum... Ellerine sağlık...

Defne dedi ki...

Pınarcığım,
çalışınca, elinin altında böyle birkaç pratik tarifinin bulunması ne iyi oluyor. Ben de bazen senin tarifteki gibi, bazen de "renkler"'in yorumundaki tarif gibi hazırlıyorum böreği. Hele o fırındayken kabarıyor ya, görüntüsü cok güzel oluyor :)

Ellerine sağlık!

Adsız dedi ki...

Sabahleyin duruşma için Sirkeci'ye gittiğimde Mısır Çarşısına'da uğradım.kakuleleri görünce de aklıma sen geldin. Ihlamur alırken gözüm kurutulup ipe dizilmiş bamyalara takıldı, kendimi tutamayıp aldım.nasıl pişirebilirim bir fikrin var mı?Pınar B.K.

Adsız dedi ki...

Sitesine her girdigimde icim yasama sevinciyle doluyor :) Tarif de cok leziz gorunuyor. Tesekkurler Pinar Hanim. Zerda

Tijen dedi ki...

pinar'cigim sende de annemdeki durumdan var biraz galiba. o misafirlerine ille de garantili seyler yapayim ister. oysa ben önce kafamda kurar, sonra hah tamam bu iyi olacak der yaparim. kadincagiz her seferinde korku yasiyor!
tijen

Unknown dedi ki...

Sevgili Renklerin Yazarı'na...
Aslında misafir için posiyonluk börekler güzel oluyor servis kolaylığı açısından ama el oyalıyor. Bu böreği pazar günleri akşamüstü 5 çayına yapıyorum. Kalanlar haftaiçi sabah kahvaltısına ofise geliyor.

Defne'ciğim,
Dediğin doğru. Var öyle birkaç güvenilir tarif bizde de. Hele acil durumlarda nasıl işe yarıyorlar değil mi?

Pınar'cığım,
Kurutulmuş bamya hiç denemedim. Ancak sık sık kuru patlıcan alırım. Kaynar, limonlu suda 1-2 dakika biraz yumuşatır öyle doldurum içlerini. Bamyalar için de aynı yöntemi kullanabilirsin. Hem 1-2 taşım fokurdatman dezenfekte de etmiş olur. Hemen süzer yemeğe atarsın. Yine de biraz araştır derim. Ne olur ne olmaz.


Zerda'cığım,
Bu ne güzel yorum böyle... Çok teşekkür ederim. Öpüyorum.


Tijen'ciğim,
Beni biliyorsun. Herşey ölçülü, garanti olsun diye tutturanlardanım. Gerçi elimin çok alıştığı tariflerde ölçü falan aramıyorum ama yine de biraz sağlamcıyım galiba.

Oyyy sandığı dedi ki...

ahhhh, yerim ben bunların hepsini...Bir hayli tecrübe sahibi olan birinden yemek tarifleri almak güzel. Bir de deneyecek kadar yürekli biri olsa yanımda iyi olurdu.(!?) Bu arada bizim buralarda zeytinler toplandı, yemeklik çizik ve kırma zeytinler ağızları tatlandırmaya başladı. Biz de yaptık tabii ki...Bilginize arzeder, talebi olanlara az miktarda yaptığımız çizik yeşil zeytinden, yani yemeye hazır zeytinden gönderebileceğimizi gururla belirtirim. Saygılarımla

haralagrele@gmail.com

suat evşen

Adsız dedi ki...

Kaçtır açıp bu tariften yapıyorum, artık bi teşekkür edeyim dedim :) İnanılmaz güzel oluyor tarifin, ellerine sağlık.. Şu an pişiyor böreğim fırında, puf gibi kabardı çok lezzetli olacağına eminim, daha önceki deneyimlerimden ;) Sevgiler