Amerika'da annelerin çocuklarına hediye ettiği geleneksel yemek tariflerinin yer aldığı Better Homes and Gardens'ın yemek kitabından yaptım bu elmalı payı.
Tarifte pay hamurumuna hiç şeker katılmıyordu ama ben 1 kaşık kadar şeker ilave ettim. Ancak piştikten sonra farkettim ki orjinal tarif ile yapılırsa lezzetlerin ağızda birbirine karışması çok daha güzel olacak. Tercihi size bırakıyorum. İşte tarif;
Malzemeler
Pay hamuru için
2 bardak un
1/2 bardak tereyağ tereyağ (küçük parçalara kesilmiş)
6-7 yemek kaşığı soğuk su
Elmalı iç için
3-4 adet kabukları soyulmuş ve ince ince dilimlenmiş elma
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım bardaktan 1 parmak fazla şeker
2 yemek kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Yarım bardak iri doğranmuş ceviz
Yapılışı
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Önce unu ve tereyağını parmaklarınızla birbirine yedirin. Yavaş yavaş soğuk su ilave ederek hamuru yoğurun. Sertçe bir hamur olmalı ve çok uzun süre yoğurmamalısınız. Aksi takdirde hamur çok yumuşar ve yapışmaya başlar. Tart hamurlarında hamurun kıvamı tuttuğunda hamuru streç folyoya sarar, buzdolabında yarım saat dinlendiririm. Böylece hamurun içindeki tereyağı tekrar eski katı formuna kavuşur.
Bu hamuru da 2'ye bölüp aynı şekilde buzdolabında dinlenmeye bırakın.
23-24cm çapındaki tart kalıbınızı yağlayın. Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurun bir parçasını alıp merdane ile açarak tart kalıbınıza döşeyin. Kalıptan artan kenarları diğer hamura ilave etmek üzere koparın.
Elmalı iç malzemelerini derin bir kapta iyice karıştırın. İlk kat hamuru serdiğiniz tart kalıbınıza elmalı içi boşaltın. Buzdolabından hamurun 2. parçasını çıkarıp onu da merdane ile açın ve tartınızın üstünü kapatın. Hamurun kenarlarını elinizle mümkün olduğunca alttaki hamurun kenarlarıyla birleştirin. Hamurun üzerine buhar çıkışını sağlamak için bıçakla V şeklinde delikler açın. Tart kalıbınızın kenarlarını aliminyum folyo ile kaplayın. Bu, uzun pişme süresinde hamurun tart kenarındaki kısımlarının fazla pişip kararmasını önleyecektir.
Alimunyum folyo kaplı haliyle tartınızı 25 dakika pişirin. Daha sonra folyoyu çıkarıp 25-30 dakika daha tartınızın üzeri altın sarısı bir renk alana kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılınmaya bırakın. Afiyet olsun...
20 yorum:
Merhaba Pinarcigim, yine harikalar yaratmissin. Pay muhtesem gozukuyor. Zamanim olunca deneyecegim tarifler arasina aldim bile... Sevgiler, Zerda.
Pınarcım ellerine sağlık. Elmalı herşeyi seven biri olarak bu güzel tarifini defterime not ettim bile:).
Sevgiler..
aslı
Pinar'cim o nasil goruntu oyle, eminim tadi da harikaydi, ellerine saglik. Yapmaliyim ben de bu paylardan.
PINARCIM,
BAYRAMIN KUTLU OLSUN.
YENİ YILDA SAĞLIK, MUTLULUK VE HUZUR HEP SENİNLE OLSUN:)).
Sevgiler..
aslı
Pinarcigim, daha once de yazdim ancak niyeyse yayinlanmadi: Sana mutluluk ve de saglik dolu bir bayram ve yeni yil diliyorum. 2007'de de bizleri leziz ve insanin icini (kilometrelerce oteden bile) isitan tariflerinle bulusturmaya devam et olur mu? Cok opuyorum, Zerda.
Sevgili Zerda'cığım,
Çok teşekkür ederim. Ben de yeni yılın sana ve ailene sağlık ve mutluluklar getirmesini, tüm dileklerinin gerçekleşmesini diliyorum. Yeni yılda da senin güzel yorumlarını Küçük Evin Mutfağı'nda görmek dileğiyle... Nice senelere, mübarek bayramlara, Pınar
Aslı'cığım, Ben de senin o güzel supangle tarifinden esinlenip yılbaşı menüsünün tatlısına da karar vermiş oldum. Nice senelere... Sevgilerimle, Pınar
Pınar'cığım,
Elmalı pay gerçekten çok lezzetli oldu. Umarım beğenirsin.
2007'de de güzel tariflerle buluşmak dileği ile. Nice seneler ve mutlu bayramlara. Sevgilerimle, Pınar
Pek hos bir tart olmus, eline saglik. Yapimi benim sabir sinirlanirimi asiyormusa benziyor, bu sebepten birgun seni ziyarete gelip yemek kismet olur insallah.
Nice mutlu bayramlar, yillar, senin ve sevdiklerinin olsun. Saglik, mutluluk, yuzundeki gulucukler hic eksik olmasin. Sevgiler...
Berceste'ciğim, Ben de senin yeni yılını ve bayramını kutluyorum. 2007'de tüm dileklerimizin gerçekleşmesi dileklerimle, Pınar
Super olmus pinar, hayran kaldim.. benim de yapacaklarim arasina girdi :) ellerine saglik.
2 kişi için yapınca ye ye bitmedi Evren'ciğim. Herhalde uzun bir süre elmalı tart yapmam:-)))
Sevgili Pınar,
Muhteşem görünüyor eminim tadı da en az görüntüsü kadar güzeldir. Ben şimdi bir duduluk yapıcam ama kızma olur mu? Mutfakta çok pratik olduğu için sıkça kullandığım alüminyum folyoların ısınmaması gerektiğini duydum. Alzheimer hastalığını tetikliyebiliyormuymuş neymiş. Yani fena birşeymiş. Ben sadece buzdolabına kaldıracağım yemeklerde kullanır oldum, fırına sokmuyorum hiç. Tarifte görünce, ve böyle birşeyi de duyunca, paylaşmamak vicdansızca geldi :)
Sevgiler
Sevgili sndrfknella,
Olur mu öyle şey. İyi ki söyledin. Al. folyonun zararı olduğunu ben de duymuştum ama ne olduğunu tam olarak bilmiyordum. Niye hastalıklar bu kadar arttı? Bunlara hepimiz dikkat etmeliyiz. İyi söyledin. Çok iyi ettin.
Merhaba
Elmalı payı ben de denedim. Çok güzel oldu, tarifinize teşekkürler...
Kolay gelsin...
Aradığım elmalı pay tarifini bir tek sizin sitenizde buldum, hemen deneyeceğim. Teşekkürler...
Sevgi C.
Sevgili Neslihan denediğine ve beğendiğine sevindim.
Sevgi'ciğim, denersen yorumlarını bekliyorum.
merhabalar, siteniz çok hoş, emeğinize sağlık. bu tarifinizi, fotoğrafını görür görmez aşık olup denedim. zaten elmalı ve tarçınlı tatlılar hep bir başka güzel oluyor : ) ama tarifinizi harfiyen denememe rağmen hamuru belirttiğiniz ölçülerde yapınca çok az çıkıyor. bu yüzden merdane ile açtığımda da incecik oldu. acaba belirttiğiniz ölçünün iki katını mı kullanmalıyız?
şimdi bir de bbc'nin sitesinde buldum bir apple pie tarifi. onu deneyeceğim. bakalım o nasıl olacak..
Ben bu tarifin aynısından yaptım.Ancak hem ikinci parca hamuru açmak çok zor oldu.Çok fazla sert olmuştu.Piştikten sonra da çok fazla sert oldu.Kesmesi falan baya zor oldu..Ne yapmak gerek
lezzeti çok güzel oldu ancak hamur çok kıtır oldu keserken bile kırılıyor nerde hata yaptım anlayamadım yardım lütfen
Yorum Gönder