6 Kasım 2006 Pazartesi

Solin'in Patlıcan Beğendili Tartı

Bu tartı ilk olarak arkadaşım Solin'de tatmıştık. Ben çay sofrası için hazırladım ama siz arzu ederseniz akşam yemeği davetlerinizde başlangıç olarak da servis yapabilirsiniz.

Malzemeler
Tart Hamuru için
200 gr un
100 gr tereyağ
3-4 çorba kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz
Patlıcan Beğendi için
2-3 adet orta boy bostan patlıcanı
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
aldığı kadar süt (soğuk olmalı)
1 bardak kaşar rendesi
tuz, karabiber, muscat rendesi

Yapılışı
Unu, küçük parçalara ayırdığınız tereyağ tuz ve buzlu su ile birlikte yoğurun. (Önce tereyağını unla birlikte parmaklarınızla ufalayın, suyu yavaş yavaş ilave edin) Biraz sert bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Daha sonra 23cm'lik yağlanmış tart kalıbına kenarları hafifçe dışarı taşacak şekilde elinizle yayın.
180-200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın.

Bostan patlıcanlarını yıkayıp zeytinyağı ile yağlayın ve kızgın fırında közleyin. Közlenen patlıcanları bir kaşık yardımıyla kabuklarından ayırın ve bıçakla ince ince kıyın. Bir süzgece koyup fazla suyunu süzdürün.
Diğer yandan tereyağını bir kaserolde eritin ve biraz kızdırın. Unu ilave edin ve karıştırarak kavurun. Un kokusu geldiğinde soğuk sütü azar azar çırpma teliyle devamlı karıştırarak ilave edin. Pütürsüz, koyu boza kıvamında bir beşamel sos elde edene kadar işleme devam edin. Sos kıvama geldiğinde patlıcanları ilave edin ve 5 dakika daha karıştırarak pişirin. (Bu aşamada dilerseniz el blendırından da geçirebilirsiniz.) Ocağın altını kapatın. Kaşar rendesinin yarısını patlıcanlı beşamele ilave edin. Tuz, karabiber ve muscat ile (arzuya bağlı) tadlandırın.

Çiğliği giden ve ılınan tart hamurunun içine karışımı ilave edin. Kalan kaşarı üzerine serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun...

Not: Tart hamuruna da tuz koyulduğu için beğendinin içine tuzu dikkatli koyun. Aksi takdirde biraz tuzlu oluyor. Bir de kışın patlıcanlar biraz acımsı oluyor. Yazın daha güzel sonuçlar elde edilebilir sanırım.

12 yorum:

Safran dedi ki...

Sevgili Pınar, şu resimdeki güzel çay davetinde ya da beğendili tartının yanı başında olmayı isterdim doğrusu, ellerine sağlık canım, tüm dostlar gibi seni de özlemişim, sevgilerimle :)

Unknown dedi ki...

Canım ben de daha yeni yüklemiştim tartın tarifini. Comment'i görünce şaşırdım. Biz de seni özledik tatlım...

Defne dedi ki...

Pınar, tart muhteşem görünüyor. Evde, kayınvalidemin bahçesinden artık son mahsul patlıcanlar var.Sanırım bu tartı yaparak en iyi şekilde değerlendirmiş olacağım. Tesekkürler ve ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Defne'ciğim umarım beğenirsiniz. Bahçe patlıcanları kulağa çok hoş geliyor.
Aman tuzuna dikkat et. Ben bu sefer biraz kaçırmışım. Hamuruna da tuz koyulduğu için fazla gelmesin.
Bu arada yorumun sayesinde blog'unu daha önce ziyaret ettiğimi ama linklerime eklemediğimi farkettim. Artık linklerimdesin. Hoşgeldin:-))) Sevgiler, Pınar

Defne dedi ki...

Teşekkür ederim Pınarcığım. Tartı yapınca mutlaka haber vereceğim.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili pınar, tarifin çok güzel görünüyor ama merak ediyorum acaba borcam tepside veya normal fırın tepsisinde yapabilir miyiz bu tartı?

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Naile, yuvarlak borcamlar vardır hani, kenarları tırtıklı gibi. Onlar 2 boy olur; normal boy - büyük boy. Yuvarlak ve normal boy borcamda da yapabilirsin tabii. Onların çapı biraz daha geniş, yaklaşık 25cm kadar. O zaman tart için 250 gr un 120-125 gr kadar tereyağı kullanarak hamurun miktarını artırabilirsin. İç malzemesi için değişiklik yapmana gerek yok bu durumda. Pınar

renkler dedi ki...

Patlıcanlı her tür tarife bayılırım. En az kalorilisinden, seninki gibi kalorisi daha fazla olanlarına kadar. Şu an rejimdeyim ama bir gün normal boyutlara geldiğimde :-) bunu deneyeceğim. Deneyecek o kadar tarif birikti ki!

Unknown dedi ki...

Aslında gelen giden olmadığında biz de yediklerimize dikkat ediyoruz. Aksi takdirde ipin ucu kaçtı mı toplamak çok zor oluyor.
Böyle davetler aslında bize de bahane oluyor:-))

Tijen dedi ki...

pinar'cigim uyuyan güzel ne güzel uyuyor öyle! sevsinler onu..
tatilden sonra ise baslamak ne zor degil mi?
tijen

Unknown dedi ki...

Tijen sorma... Bu sefer daha bir zor geldi. İş hayatının politik ilişkilerine yaş ilerledikçe daha zor adapte oluyorum her seferinde:-(