3 Ekim 2006 Salı

Sonunda dayanamadım ben de bir "Ekmek Yapma Makinası" aldım!!!

Resimdeki ekmek Söke Un'un hazır buğday ekmeği karışımı ile yapıldı. Makina henüz çok yeni olduğu için sonucun garanti olacağı bir tarifle başlamak istedim. Sanırım doğru düşünmüşüm. Hafta sonu sabaha mis gibi kokan bu nefis ekmeğin kokusuyla başladık.

Ekmek yapmak başka birşeydir. Sadece mayayı değil, tüm düşüncelerinizi de katarsınız hamurun içine. Sonra kıvamını tutturana kadar yoğurur, yoğurur, bir süre beklersiniz sıcak bir kahve molasında. O sırada maya çalışır, canlanır adeta. Nemli bir bezin altında hamuru şımartır, yüceltir, kat kat kabartır. Maya tüm marifetini gösterirken siz de kahvenizin keyfini sürersiniz. Sonra tekrar sıvanır kollar. Mayalanan hamurunuz bir kez daha emek ister ellerinizden. Ardından sımsıcak fırına sürülür küçük somunlar. Siz ise sabırsızca fırının camından bakarsınız ara ara. Ekmeği pişerken izlemek zamanı dondurur adeta.
Pişerken de çalışır maya. Ekmeğiniz kabarıp kızarmaya başladıkça o enfes koku sızmaya başlar fırının kapağından. İnce ince önce mutfağınızı sonra evinizi sarar sarmalar. Siz ise çoktan düşüncelerinizi yoluna koymuş, huzuru bulmuşsunuzdur. Mayanın marifeti sadece pişen ekmeğin kıvamında değil, sizin ruhunuzda da doruğa ulaşır.

İşte ekmek yapmak böyle birşeydir. "Ben bir ekmek yapayım bari" demek basit bir açlık duygusunu bastırma amacından öte bir anlam taşır anlayacağınız. Ancak zaman ve emek ister.

Zamanın git gide yetmez olduğu günümüzde alternatif çözümlere yönelmek de bazen kaçınılmaz oluyor. Uzun süre direndim ama sadece hafta sonları eşimle birlikte aynı sofrada yapabildiğimiz sabah kahvaltılarında taze ekmek kokusunu bu kadar kolay yaşamanın cazibesine artık dayanamadım veee ben de bir ekmek makinası aldım:-)))

29 yorum:

Age35 dedi ki...

Bende almak istiyorum çok ama mutfağım pek müsait değil.??Ama okudukçada değer diye düşünmekden kendimi alamıyorum...

ince eleyen karakter dedi ki...

kucuk evın buyuk ustasına slm
blogunu sevgılı sardunya sayesınde kesfettım ve sureklı ne yapmıs dıye bakmakatan kendımı alamıyorum
bugunde ekmeklerı gorunce mest oldum benım esım un uretır yanı evge ısyerınde sureklı ekmek makınası kullanıyoruz ve harıka bırsey hanı derler ya mıss gıbı ekmek koktu yemesem bıle o koku yeter de artar hele de taze tereyagı da olursa yanında
ekmek makınanı gule gule guzel gunlerde kullanman dılegıyle

ince eleyen karakter dedi ki...

ha unutmadan buda esımden bana kucuk bır tuyo hamurun ıcne bır parca zeytınyağı ve seker katarsan daha guzel tad elde edersın

Adsız dedi ki...

Merhaba ekmek çok güzel gözüküyor bendemi alsam ne bu devirde bari ekmeğimizi güvenle yiyelim valla niyetine girdim ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Sevgili Age35,
İnan aynı sorunu ben de yaşıyorum. Mutfak ne çok büyük, ne çok küçük ancak artık dolaplar taşıyor çanak çömlekten. Ekmek makinası da oldukça büyük. Neredeyse bir mikrodalga boyutunda. Şimdilik mutfak tezgahının üstünde duruyor. Değer mi dersen... valla değer. Cuma akşamından kurduk. Cumartesi nefis bir koku ile uyandık. Taptaze sıcacık bir ekmekle kahvaltımızı yaptık. 3 deneme daha yaptım. Hepsi güzel oldu. İçinde hiçbir katkı olmadığını ve "temiz" bir ortamda piştiğini bilmek de rahatlatıcı.

Unknown dedi ki...

Toprak'ın Annesine de merhaba,
İyi dileklerin ve tatlı övgülerin için çok teşekkürler.
Ekmek makinasının hakkını henüz veremedim. Şimdilik Söke Un'un karşımlarını kullanarak kolaya kaçtıyorum. Ama senin bahsettiğin zeytinyağ ve şekerli tarifler önümde. Haftasonu denenecekler.
Sardunya sayesinde ben de Toprak ve Ben'i keşfetmiş, sayfalarında gezinmiştim. Şimdi linklerime de ekledim. Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Şebnem'ciğim merhaba,
Güvenle ekmek yemek konusuna katılıyorum. Dışarıda satılan ekmeklerin piştiği fırınların temizliği, kullanılan katkı maddeleri vs. hep soru işareti. Ekmek de önemli bir besin maddesi. Ancak ben bu makinayı almadan önce iyice araştırdım. Genelde bloglarda memnun olanları ve güzel tarifleri görüp ona göre karar verdim. Sen de önce bir araştır istersen. Sevgilerimle, Pınar

pınar dedi ki...

pınarcım güle güle kullan ekmek yapma makinanı. çok güzel ekmekler yap makinanla ve bizle de paylaş mutlaka:)) bu yaz ben de uzun uzun düşündüm alsammı acaba diye. hatta bir ara almaya karar verip internette araştırdım. sinbo marka almaya karar verdim. ama sonradan vazgeçtim. ama bakarsın senin ekmeklerini gördükçe yine almaya karar verebilirim:))

Hanife dedi ki...

Pinar'cigim,
Yeni makinani guzel gunlerde kullan. HArika tarifler bizi bekliyordur o zaman:)
Benimde evimde makinam var, cogu zaman onda pisiriyorum az sonra da yapacagim aksam yemegi icin.
Su soke ununu cok merak ediyorum, kullananlar cok memnun. Ben burada tam un ya da kepekli kullaniyorum.
Yeniden elerine saglik..

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım merhaba,
Ben de genelde blog'larda Sinbo'nun kullanıldığını ve herkesin memnun olduğunu okuduğumdan Sinbo aldım. Hepsiburada.com'da kampanyası da var. Almayı düşünürsen... Sevgilerimle, Pınar
Not: Minnoşu öp bizim için

Unknown dedi ki...

Hanife merhaba,
Özlettin kendini.
Söke Un ile ekmek hem kolay hem de garanti oluyor. Ancak artık değişiklik tatlar da arıyorum açıkçası.
Safran'ın 2 güzel tarifi var blog'unda; Keten tohumlu ve tam buğday unlu olmak üzere. Şimdi o iki tarifi denemeyi planlıyorum.
Safran benim tariflerim ekmek gibi ekmek demiş yorumlarda. Ne demek istediğini şimdi anlıyorum.

sevil dedi ki...

ne kadar guzel anlatmışsın öyle. bendede hazır ekmek unlarından var 3 paket. 1 paketini pişirdim harika oldu digerleri benim keyfimi bekliyor. eşim cok meraklı ekmek makinasına ama almadık şimdilik. belki ileride bizde alırız. iyi günlerde kullan

Unknown dedi ki...

Sevil'ciğim, Hepsiburada.com Sinbo'nun yetkili satıcısı. Şu aralar kampanyası da var. Bir fırsatın olursa bakıver istersen.
Sevgilerimle, Pınar

filiztosyali dedi ki...

Blogunu begendim. Duzenini, dilini ve yasamini. Cocuklar icin her seyini adayan bir blogcuyla berabersiniz. Deneyimlerim benim blogumda... Ozellikle kiziniz icin guzel seyler bulacaksiniz. fazlasi da var. zaman darligi nedeniyle blogda yok. Gezerseniz sevinirim. Belki bir yerlerde karsilasiriz.
Ben cocuk olan her yerde varim. Dunya bana dar geliyor. Yesimin Mutfagi sagolsun beni sizinle bulusturdu. Kitap okudugunuz o kadar belli ki, yazmasaydiniz da anlardim. Kiziniza selamlar. Onun icin Kirmizi Motosiklet kitabimi okuyun, ama siz okuyun. Odullu bir roman... Belki bir yerlerde karsilasiriz
Selamlar...
filizinkalemi.blogspot.com
Filiz Tosyali

Açalya dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Ne kadar guzel anlatmissin ekmegin yolculugunu! yorum yapmadan gecemedim, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Sevgili Filiz merhaba,
Yorumunu geç gördüm affet. Blogger Beta'ya geçtikten sonra gelen yorumları mail ile alamamaya başladım.
Cevabımı yazar yazmaz blog'unu ziyaret edeceğim. Yazdıkların neden bilmem içimi kıpır kıpır etti. Teşekkürler, sevgiler, Pınar

Unknown dedi ki...

Açalya sağol. Ekmek makinası alınca biraz kolaya kaçmaya başladım. Yazılanlar inan yaşanan şeyler. Sevgiler, Pınar

filiztosyali dedi ki...

MERHABA;
Ben galşba daha sansliyim. Ekmek yapmayi makinada becerdikten sonra almaya karar verdim. Yalniz bu un isini bana bir mail atsaniz . Turkiye'de hazir mayali unlar var mi... Belcika'da suyunu koy makinaya yerlestir. Baska bir sey konumuyor. bazi ozel ekmeklere sut konuyor. Bir de benim dilimlerin ortasi delik oluyor, o nasil cozulecek. Fotografta sizinkiler mukemmel... Ozel ilginizi bekliyorum.

Unknown dedi ki...

Filiz Hanım merhaba,
Söke Un'un hazır ekmek karışımları satılıyor Türkiye'de. Paketin içinden 2 pişirimlik ekmek unu ve mayası çıkıyor. Siz sadece suyunu koyuyor, makinanızı programlıyorsunuz. Karışımlar o kadar güzel ki ben artık özel tarifleri deneme ihtiyacı bile duymuyorum. Migros, Carrefour Cahmpionsa gibi büyük marketlerde bulabilirsiniz. Genellikle kek karışımlarının olduğu reyona koyuyorlar. Tam buğday ve 7 tahıllı ekmek karışımlarını özellikle tavsiye ederim. Sevgiler, Pınar

Adsız dedi ki...

Merhaba bende aldım ilk denemede kek yapmak istiyorum ama tarif bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Ben hiç kek denemedim maalesef. İsterseniz makina ile birlikte verilen kitapçığın içindeki tarifleri deneyebilirsiniz. Ancak deneyen bir arkadaşım sonuçtan pek memnun kalmamıştı. Kek fırında pişmeli demişti.

Adsız dedi ki...

öncelikle slm.
makınemı yenı aldım.yag ve seker kullanmadım.tadı gayet gusel oldu.bu sıtede ve bıcok yerde özel unlardan bahsedılıyor.oysa amacımız katkısız ve ıcınde ne oldugunu bıldıgımız ekmekler yapmak degılmıydı.bu paketlerın içine ne koyduklarını nerden bılıyorsunuz???

Adsız dedi ki...

öncelikle slm.
makınemı yenı aldım.yag ve seker kullanmadım.tadı gayet gusel oldu.bu sıtede ve bıcok yerde özel unlardan bahsedılıyor.oysa amacımız katkısız ve ıcınde ne oldugunu bıldıgımız ekmekler yapmak degılmıydı.bu paketlerın içine ne koyduklarını nerden bılıyorsunuz???

Adsız dedi ki...

Selam
Ekmek makinesı ile yaptığımız ekmekler 2-3 gün sonra nemlenmeye başlıyor nedenini bulamadık .Acaba kullandığımız un mu maya mı seçtiğimiz pişirme proğramıylamı ilgili?
Makineden çıktığında nefis bir lezzet pişme kıvamı normal oluyor
Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

Bende böyle güzel ekmekler yapmak için tariflerinizi almıştım ama yapamadım, nedeni ,
Sinbo Ekmek Yapma Makinası...
Büyük bir hata yaparak sinbo ekmek yapma yada yapamama makinası sipariş ettim bir siteden. Ürün endamlı duruyor ama maalesef içi boşmuş.Ürün geldiğinde bir kere bip sesi çıkardı ve sonra hiç çalışmadı, tabii bizde ürünü iade ettik.Evimde bu sinbo markalı ürünlerden tam 3 tane var.Çeyiz olarak aldığımız için hiç biri açılmadı denenmedi.Evlendikten sonra baktık ki hepsi bozuk hiç biri çalışmıyor.Sinbo markası berbat ve kalitesiz bir marka.İyi çalışan hiç bir ürünleri yok.Daha aldığınız gibi bozuk çıkıyor.Kimse sinbonun reklamını yapanlara kanmasın.Sinbo Ürünleri fabrika çıkışından bozuk oluyor.Sizin alırken yaşadığınız heves te kursağınızda takılı kalıyor.Bir daha asla siznbo markalı ürün almayacağım.....sizede tavsiyem sinbodan uzak durun..

Adsız dedi ki...

Bu arada kısa bir öneri daha ekmekleriniz için.Yaptığınız ekmeklere 1/2 yemek kaşığı soya unu katın.Soya unu tüm pastanelerde ve fırınlarda kullanılılan basleyici bir üründür.Pastane ve fırınlarda kullanılmasının nedeni ise soya unu katılan ürünlerin tazeliğini uzun süre muhafaza etmeleridir.Ekmekleriniz böylece uzun süre taze ve yumuşak kalacak.

Adsız dedi ki...

bende iki aydır ekmeğimi kendim yapıyorum her defasında çok başarılı olmuyor ama ne yediğimizi biliyoruz değişik tarifler bekliyorum

erdoganmen dedi ki...

arkadaşlar ben de yeni kenwood ekmek makinası aldım. makinanın içinden çıkan tarif kitabındaki tarifleri yapmayın sakın çünkü mahur çok cıvık oluyor vede makina hamuru pişirdiği zaman çok ufacık ve de içi kek gibi yaş sıkı bir ekmek ortaya çıkıyor. internette gezindir, aradık, araştırdık ve şu tarifi bulduk.işin önemli kısmı hangi makinayı kullanırsanız kullanın yapacağınız ekmek hamurunun kıvamı kulak memesi kıvamında olacak. işte tam da burada karşımıza şu soru çıkıyor : '' peki iyi güzel de kulak memesi denip duran şey için tam bir ölçü var mı?''. arkadaşlar tüm makinalar için geçerli bir formüldür bu, çünkü işin aslı makina değil hamurun kıvamıdır. dikkatlice not alınsın lütfen :

1) 330 ml orta el yakmayacak sıcaklıkta suyu ekmek pişirme kabınıza ekleyin ve içine bir silme tatlı kaşığı kuru maya ve gene silme bir tatlı kaşığı şeker koyup makinayı çalıştırmadan kendi halinde yarım saat bekletin, böylece şekerli ılık suca maya mantarları güzelce çoğalmaya başlayacaklar ve ekmeğinizde maya kokusu kalmayacak.
2) yarın saat geçtikten sonra, 4 cup( dikkat edin bardak değil, cup adı veilen ölçü bir su bardağından fazladır. bu noktada çok hatalar yapılmaktadır. halk pazarlarında üzerinde cup ölçüsüne sahip bir sürü plastik ufak kaseler vardır, bir tane almanız yeter). sonra da bir silme tatlı kaşığı tuz ekleyin. yağ ekleme işi size kalmış yağsız yapacam derseniz eklemeyin ekmeğin ğişmesine hiçbir olumsuz etkide bulunmaz yağın eklenmemesi. isteyenler bir çorba kaşığı yağ ekleyebilir.
3) makinanızı normal çalıştırın ve ekmeğiniz kendiğliğinden mükemmel bir şekilde bişecektirç

bu bilgiyi sizlerle paylaşma istedim çünkü ekmek yapmayı çok seven bir kişiyim. yeni makina alan arkadaşlar '' ekmek yapamıyorum '' diye kendilerini üzmesinler. afiyet olsun...