4 Ekim 2006 Çarşamba

Ne okuyorum; "3 ayrı kitap, 3 ayrı destan"


3 ayrı kitap 3 ayrı destan. Latife Hanım'ı şu an elimden düşürmeden okuyorum. İpek Çalışlar bu kitapta son derece geniş ve kapsamlı araştırmaları ve topladığı belgelerle Atatürk'ün özel hayatında önemli bir yeri olan bu kadını anlatmış kitabında. Atatürk'ün özel hayatına dair dikkat çekici ayrıntılarla dolu.



Turgut Özakman'ın neden aylardır en iyi satanlar listesinden düşmediğini kitabını okuyunca çok daha iyi anladım. Şu Çılgın Türkler'i her Türk gencinin mutlaka okuması gerekir diye düşünüyorum. Okullarda basmakalıp anlatılan Kurtuluş Savaşı'nın gerçek belgelerle anlatılan hikayesi beni o yıllara götürdü adeta.



Kenize Murad, Sultan Murad'ın kızının torunu. Kaleme aldığı bu hikaye biraz kurgu biraz gerçek karışımı. Kurtuluş Savaşı'nda kazanılan zaferin ardından yurtdışına sürgün edilen bir ailenin dramı. Bir başka bakış açısı ve bir hayat mücadelesi. Çok etkileyici ve bir çırpıda okunuveren bir kitap.

9 yorum:

renkler dedi ki...

Şu çılgın Türkleri okumayan bir ben kaldım, hemen alına...

Saraydan Sürgüne'yi okumayı düşünüyorum. İlginç olabilir ve farklı bakış açılarını da okumakta yarar var. Latife de aslında farklı bir yorumla yazılmış. Çünkü o ilkokulda sevmediğimiz, asık suratı ile bize empoze edilen, nefret edilen Latife hanımın insani yanlarını, Onun da aslında bizim gibi bir insan olduğunu ve Atatürk'e çok aşık olduğunu öğrendik. Büyük hataları olduğu kesin, ama eminim ki O da hayatının geri kalanında pişman olmuştur...

Bazı kitaplarda konuya veya yorum bizim hoşumuza gitmeyebilir. Ama edebi olarak iyiyse, o da okunabilir diye düşünüyorum. Ama bir çoğunu sevmiyorum bu tip kitapların...

Unknown dedi ki...

Saraydan Sürgüne nefis bir romandı. Dediğin gibi farklı bir bakış açısını yansıtıyor. Çok etkilendim ve inan bir yandan da üzüldüm. Kenize Murad'ın bir kitabı daha çıkmış. Fransa'da satılıyor. Adı Badalpur Bahçeleri. Türkçe'ye çevrilirse mutlaka alırım. Anlatımı nefis zira.
Şu Çılgın Türkler'in ilk yarısı biraz zorluyor. Buna hazırlıklı ol. Ancak ne zaman Kurtuluş Savaşı dönemine geldim, bu sefer de elimden bırakamadım.
Latife hem çok aşık, hem de fazla dominant bir kadın. Ancak kadın özgürlüğü konusunda bence önemli bir katkısı var. Hele o dönemleri düşününce... Hala okuyorum bu kitabı. Biraz şaşırıyor, biraz takdir ediyor, biraz da garipsiyorum okudukça.

Adsız dedi ki...

Birbiriyle bağlantılı 3 kitabı birden okuman çok hoş Pınar.Şu çılgın Türkler için söylediklerine aynen katılıyorum.İlk yarısı beni de zorladı.Sonrası süper tabii.Latife hanım ise bir çırpıda okuduğum kitaplardandı.Sayende saraydan sürgüneyi okunacaklar listeme aldım.
Teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Beyhan'cığım aslında tesadüfen ard arda geldi bu 3 kitap. Saraydan Sürgüne harika bir romandı. Umarım sen de beğenirsin. Pınar

Adsız dedi ki...

kitap okumayı çok seviyorum. çılgın türkleri bende yeni bitirdim ve herkese tavsiye ediyorum.saraydan sürgeneyi de en kısa zamanda okumak istiyorum.okuduklarınızı bizimle paylaşmanız çok güzel.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim Güldem. Umarım Saraydan Sürgüne'yi sen de beğenirsin.

Papatya dedi ki...

Saraydan Surgune'yi yillar onceki baskisiyla okumustum. Kitabin kapagini degistirmisler, once taniyamadim. Gercekten cok akici bir anlatim, macera dolu bir hayat... Guzel bir kitap tavsiyesi...
sevgiler,
Papatya

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim Papatya...

filiztosyali dedi ki...

BU aksam Yazar Gonul Ozgul bizlere heyecanli saatler yasatti. Baska bir toplantiya bir okuma aksami programina beklirim. Mukemmeldi
filizinkalemi