1 Ekim 2006 Pazar

Etli Türlü


Bakır tencerede pişen yemeğin tadı bir başka güzel olur derler. Bunun ne kadar doğru olduğuna denedikçe ben de tanık oluyorum. En basit yemekler bile bakırda piştiğinde daha bir lezzetli oluyor.
Geçen hafta yaptığım etli türlüyü yine bakır tencerede ve kısık ateşte pişirdim.
Yemeğe suyunu azar azar, gerektikçe ilave ettiğim için çok sulu olmadı. Ben kuzu etini tercih ettim. Ancak siz kuzu değil de dana etini tercih ediyorsanız, sebzeleri eklemeden önce etlerin pişmesi için kuzu etine göre biraz daha beklemeniz gerekebilir. Türlüyü genelde güveçte pişiriyorum. Eğer bakır tencereniz yoksa güveçte de etli türlünün çok lezzetli olacağından emin olabilirsiniz.


Malzemeler
1 kg kuzu kol (Kasaptan yemeklik hazırlatılmış, iri iri parçalanmış, fazla yağları alınmış olmalı)
1 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı salça (Salça yerine kabukları soyulmuş 2 adet domates kullanabilirsiniz)
2 adet patlıcan
2 adet kabak
2 adet patates
2 adet havuç
tuz, karabiber, kekik

Yapılışı
Parça etleri iyice yıkayıp mutfak havlusu ile fazla sularını alın. Soğanı ya rondadan geçirin ya da küçük küçük doğrayın. Etleri ve soğanı birlikte tencereye koyun, salçayı ekleyin ve orta ateşte etler suyunu salıp çekene kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Etlerin üstüne gelecek kadar kaynar su koyup, ateşin altını kısarak yumuşayana kadar pişirin.
Bu arada patlıcanları alacalı soyun ve yarım başparmağınız boyutlarında doğrayın. Kabakları, patatesleri ve havuçları soyup aynı şekilde doğrayın. Etler pişince önce patates ve havucu bir süre sonra patlıcan ve kabağı ilave edin. Tuz, karabiber ve kekik ilave edip kısık ateşte ara sıra kaynar su ekleyerek pişirin.

(Kuzu eti yeterince yağlı olduğu için ben ayrıca yağ ilave etmiyorum. Salça yerine domates kullanacaksanız etler suyunu çektikten sonra domatesleri ilave etmenizi tavsiye ederim.)

Afiyet olsun...

8 yorum:

sevil dedi ki...

cok lezzetli görünüyor. afiyet olsun.

Unknown dedi ki...

Sağol canım. Ben de işten kaçamak bakıyordum senin sayfalarına biraz önce:-))

İpek Kuscu dedi ki...

Merhaba,bakırlar harika.Annem iyi bir koleksiyonerdir ,adresi not ettim umarım anne-kız gideriz bizde.Görüşmek üzere.Sevgiler.Unutuyordum az daha eminim çok lezzetli olmuştur türlü ellerine sağlık.

pınar dedi ki...

kuzu etini çok severim. çok lezzetlidir eminim. ellerine sağlık pınar.

renkler dedi ki...

Eline sağlık:-)

Türlüyü epeydir yapmadığımı farkettim, Oysa geçen yaz ne çok yapmıştım... Et pek yemiyorum ama türlüyü mutlaka etli yaparım çünkü lezzeti farklı oluyor. Çocuk gibi etlerini ayırıyorum ama artık ete çok da ihtiyacı yok sanırım bünyemin... Bir de bakır tencerede yemeklerin tadı cidden farklı, anneannem yapardı, hatta bazen yemekleri bahçesinde mangal üzerinde pişirirdi! Ne sabır... Sonra da közde Türk kahvesi yapılırdı. Bu arada bakır cezvede Türk kanvesi de çok güzel oluyor...

Renkli günler:-)

Unknown dedi ki...

Merhaba sevgili Çilek,
Ben de ilk fırsatta pasta malzemeleri satan verdiğin adrese gideceğim. Benim de minik tart kalıplarına vs. ihtiyacım var. Hiç kullandın mı? Memnun musun? Yapışmıyor değil mi yağlayınca?

Unknown dedi ki...

Pınar'cığım çok teşekkür ederim. Siz de o güzel evinizde bol bol pişrirsiniz umarım. Öpüyorum canım...

Unknown dedi ki...

Hayatın Renkleri'ne de merhaba...
Anneannemin bakır tencerelerini ben de hatırlıyorum. Her taraflarını kalaylatırdı ananem. Öğle yemeklerim havagazı ocakta bakır sahanlarda ısıtılırdı. Havagazının kokusunu hala hatırlarım...