




Resimdeki ekmek Söke Un'un hazır buğday ekmeği karışımı ile yapıldı. Makina henüz çok yeni olduğu için sonucun garanti olacağı bir tarifle başlamak istedim. Sanırım doğru düşünmüşüm. Hafta sonu sabaha mis gibi kokan bu nefis ekmeğin kokusuyla başladık.
Ekmek yapmak başka birşeydir. Sadece mayayı değil, tüm düşüncelerinizi de katarsınız hamurun içine. Sonra kıvamını tutturana kadar yoğurur, yoğurur, bir süre beklersiniz sıcak bir kahve molasında. O sırada maya çalışır, canlanır adeta. Nemli bir bezin altında hamuru şımartır, yüceltir, kat kat kabartır. Maya tüm marifetini gösterirken siz de kahvenizin keyfini sürersiniz. Sonra tekrar sıvanır kollar. Mayalanan hamurunuz bir kez daha emek ister ellerinizden. Ardından sımsıcak fırına sürülür küçük somunlar. Siz ise sabırsızca fırının camından bakarsınız ara ara. Ekmeği pişerken izlemek zamanı dondurur adeta.
Pişerken de çalışır maya. Ekmeğiniz kabarıp kızarmaya başladıkça o enfes koku sızmaya başlar fırının kapağından. İnce ince önce mutfağınızı sonra evinizi sarar sarmalar. Siz ise çoktan düşüncelerinizi yoluna koymuş, huzuru bulmuşsunuzdur. Mayanın marifeti sadece pişen ekmeğin kıvamında değil, sizin ruhunuzda da doruğa ulaşır.
İşte ekmek yapmak böyle birşeydir. "Ben bir ekmek yapayım bari" demek basit bir açlık duygusunu bastırma amacından öte bir anlam taşır anlayacağınız. Ancak zaman ve emek ister.
Zamanın git gide yetmez olduğu günümüzde alternatif çözümlere yönelmek de bazen kaçınılmaz oluyor. Uzun süre direndim ama sadece hafta sonları eşimle birlikte aynı sofrada yapabildiğimiz sabah kahvaltılarında taze ekmek kokusunu bu kadar kolay yaşamanın cazibesine artık dayanamadım veee ben de bir ekmek makinası aldım:-)))
Malzemeler
1 kg kuzu kol (Kasaptan yemeklik hazırlatılmış, iri iri parçalanmış, fazla yağları alınmış olmalı)
1 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı salça (Salça yerine kabukları soyulmuş 2 adet domates kullanabilirsiniz)
2 adet patlıcan
2 adet kabak
2 adet patates
2 adet havuç
tuz, karabiber, kekik
Yapılışı
Parça etleri iyice yıkayıp mutfak havlusu ile fazla sularını alın. Soğanı ya rondadan geçirin ya da küçük küçük doğrayın. Etleri ve soğanı birlikte tencereye koyun, salçayı ekleyin ve orta ateşte etler suyunu salıp çekene kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Etlerin üstüne gelecek kadar kaynar su koyup, ateşin altını kısarak yumuşayana kadar pişirin.
Bu arada patlıcanları alacalı soyun ve yarım başparmağınız boyutlarında doğrayın. Kabakları, patatesleri ve havuçları soyup aynı şekilde doğrayın. Etler pişince önce patates ve havucu bir süre sonra patlıcan ve kabağı ilave edin. Tuz, karabiber ve kekik ilave edip kısık ateşte ara sıra kaynar su ekleyerek pişirin.
(Kuzu eti yeterince yağlı olduğu için ben ayrıca yağ ilave etmiyorum. Salça yerine domates kullanacaksanız etler suyunu çektikten sonra domatesleri ilave etmenizi tavsiye ederim.)
Afiyet olsun...