18 Eylül 2006 Pazartesi

Kabak Sufle



Eşimin ablasının hediye ettiği, Yunanistan'ın tanınmış aşçılarından Vefa Alexiadou'nun "Greek Cuisine " isimli kitabını karıştırırken dikkatimi çeken bu tarifi evdeki kabakları değerlendirmek için akşam yemeği öncesi denemeye karar verdim. Tarifte tereyağı kullanılıyordu. Onun yerine ben likit yağ tercih ettim. Çok hafif, kıvamı tok güzel bir sufle oldu. Biraz dinlensin, toplasın diye fırından çıkarıp, tezgaha bıraktım.
Akşam yemeğini afiyetle yedik. Karnımız doydu. Tabakları kaldırıp mutfağa gittiğimde tezgahın üzerinden "beni unuttun" dercesine bana bakan sufleyi gördüm. Artık yiyecek halimiz kalmadığından sufle bir sonraki gün yenmek üzere dolaba kaldırıldı:-(


Malzemeler
1 kilo kabak
tuz, karabiber
1/2 bardak sıvı yağ
1/3 bardak un
2 bardak ılık süt
4 yumurta (hafifçe çırpılmış)
250 gr ufalanmış beyaz peynir
1 demet dereotu (ince kıyılmış)
4 çorba kaşığı ufalanmış bayat ekmek içi

Yapılışı
Kabakların kabuklarını soyup yıkayın ve rendenin iri tarfıyla ya da arzu ederseniz mutfak robotunun rende aparatıyla rendeleyin.
Ayaklı bir süzgece koyup üzerine biraz tuz serpin ve altına bir kase koyarak 1-2 saat suyunu süzmesini bekleyin. Daha sonra kabakları avucunuz içinde sıkarak ayrı bir yere alın. (Benim bekletecek vaktim olmadığından kabakları 2 defa elimle iyice sıkarak tüm suyunun çıkmasını sağladım. Ancak vaktiniz varsa bekletmenizi tavsiye ederim)
Derin bir tencerede yağı kızdırın ve orta ateşte rendeleyip suyunu sıktığınız kabakları karıştırarak 10 dakika pişirin. Unu ilave edip 5 dakika daha sote edin. Ardından yavaş yavaş 2 bardak ılık sütü kabaklı unlu karışıma yedire yedire ilave edin. Kabaklar beşamel sos kıvamını (koyu boza kıvamı) alıncaya kadar ocakta karıştırın. Daha sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
Diğer tarafta yumurtalarınızı çırpın, beyaz peyniri çatalla ezin ve dereotunu kıyın.
Ilınan kabaklı karışıma önce peyniri ve karabiberi, ardından dereotunu ve çırpılmış yumurtayı karıştırarak ilave edin.
Fırına dayanıklı derince bir kabı yağlayın ve hazırladığınız ufalanmış ekmek içlerinin yarısını serpiştirin. Daha sonra kabaklı karışımı da fırın kabına döküp en üstüne yine kalan ekmek içlerini serpiştirin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Fırından çıktığında bir süre dinlendirip ardından servis yapmanızı tavsiye ederim. Afiyet olsun... Pınar

2 yorum:

Hanife dedi ki...

Pinar'cigim,
Ne lezzetli degil mi bu sufle. Ben kabaklari minik minik dograyarak yapiyorum, rendeleme ve pisirme islemi olmadan.
Afiyetler olsun, bu arada antikalarina bayildim iyi gunlerde kullan...

Unknown dedi ki...

Merhaba Hanife,
Son bir-iki hafta comment moderation'ı aktif hale getirmiştim. Maalesef eleştirinin dozu bile bazen kaçıyor ve ben Küçük Evin Mutfağı'nda tatsızlaşan yorumlara yer vermek istemiyorum. Burası benim keyif aldığım bir köşe zira. Herkesin de aynı duygularla burayı ziyaret etmesini umuyorum.
Bu nedenle aktif etmiştim ama bugün itibariyle yeniden normal duruma dönüş yaptım. Hayırlısı:-)
Yorumun için çok teşekkür ederim Hanife'ciğim. Kabak sufleyi ilk defa denedim. Mutfakta unutunca ertesi gün çıktı sofraya. Aslında daha güzel oldu. Biliyorsun kabak sulanır ama bekleyince böyle bir sorun olmadı. Rendeleyip ocakta çevirince fazla suyunu da çekiyor galiba. Sevgilerimle, Pınar