13 Eylül 2006 Çarşamba

İSKENDERİYE.COM'UN ALT SİTESI GURME.NET'İN HIRSIZLIĞI VE UTANMAZLIĞI

Yine bilgi hırsızlığı. Mutfakta Zen'in ilk olarak fark ettiği bir başka Kanaltürk hikayesi ile maalesef yine karşı karşıyayız.
www.iskenderiye.com'un alt sitesi olan www.gurme.net bizlerin çabalarını, yazılarını, emeklerini, hatta kendi hayatımıza dair ve gurme.net okuyucularını ilgilendirmeyen özel yazılarımızı izinsiz olarak yayınlıyor, yani çalıyor.
Gurme.net'in bu hareketini kınıyor ve derhal sonlandırılmasını talep ediyorum.
Hakkkımızı hep birlikte savunalım. Tüm blog dostlarımı Gurme.net'in bu ahlak dışı hareketini engellemek için gerekeni yapmaya davet ediyorum.

Bu sitenin domain sahibi ile ilgili bilgiler aşağıda:

Registrant:
İbrahim Karaçoban (GURME-NET-DOM)
Fevzi Çakmak Mah. Çukurca Sk. No.8 Kadıkoy
İstanbul, 34000
0212.265 8565
0212.265 8565

Şikayetlerinizi ayrıca info@iskenderiye.com adresine yazmayı unutmayınız.

Sevgiler, Pınar

Son Durum: gurme.net'in bloglarımızda yazılanları sayfalarına birebir taşımaları ile ilgili son durum hakkında bu yazının yorumlarını okumanızı rica ediyorum. Bu gibi durumlar için bizim alabileceğimiz önlemler mevcut.
Blogger'da Settings / Site Feed seçeneği altında "publish site feed"i "no"yu seçerek tamamen inactive edebilir, ya da "yes"i seçip, "descriptions" bölümünde "short"u seçerek RSS ile beslenen sitelerin sayfalarınızdaki her yeni yazının sadece ilk paragrafını (255 karakter) görmelerini sağlayabilirsiniz. Ben ikinci alternatifi tercih ettim. Bilgilerinize... Pınar

12 yorum:

Hülya YILMAZ dedi ki...

bu hırsızlıklara bir son vermek gerekiyor. Ben de hem sayfama yazdım, hem de oraya mail şikayet mesajı gönderdim.
bu tür olaylara el birliği ile son verebileceğimizi düşünüyorum.
sevgilerimle,

Unknown dedi ki...

Sevgili Hülya,
Internet ortamı maalesef böyle suistimallere her zaman açık. Kesinlikle sana katılıyorum. Hep birlikte hareket edersek en azından engelleyebiliriz.
Diyeti de bugün Küçük Evin Mutfağı'na koyacağım. Sevgilerimle,
Pınar

Adsız dedi ki...

Arkadaslar ,

Ortada ne bir suistimal nede bir illegal durum var. Sizler kendi yanlislarinizin (eksikleirnizin) sonuclarini insan / grup yada kuruluslara yikmayiniz. Bir baska tarif sitesinde yazdim tekrar yaziyorum.
gurme.net tarafimizdan 2 gun kapatildi ( Tijen hn. bize ulasmasi ile ) ancak , 2 gun sonra kendilerinden ozur dileyerek aktif ettik.
1 - Sitelerinizde RSS ile bilgi paylasimini siz veriyorsunuz. Ortada bilgi hirsizligi yoktur.
2 - RSS uzerinden bilgileri alirken kullanilan yazilim , yine bir cogunuzun bloger olarak kullandigi WordPress yazilimdiir ki free ve yasal bir yazilimdir.Bu yazilim RSS ile paylastirilan bilgileri alirken alidgi yerleride her makalenin sonuna eklemektedir.

Bu 2 paragrafta ortaya cikan sudur.
-Gurme.net in yaptigi illegal bir durum yoktur
-RSS leri kullanmayi ogrenmelisiniz. Gazete ve haber siteleri gibi makalenin tamamini degil ozetini paylasima acarsiniz dogal olarak paylasimdan faydalanan kisi / site ozeti yayinlar ve size geri donus olur.
- Ancak , biz free bloger kullanioruz , biz RSS nedir bilmeyiz bile , diyorsaniz.. kusura bakmayin bende yemek yapmayi bilmiyorum o yuzdende mutfaga girdigimde genelde zarar veriyorum, kactane caydanlik yaptigimi bir ben bir ben bilirim. Ama yaktigim caydanliklarin parasini kimseden talep etmiyorum yada kimseyi suclamiyorum bu durumda.

Saygilarimla ,

Turkay DARCAN
Aynet Bilisim Teknolojileri A.S.

Unknown dedi ki...

Sayın Darcan,

Bıraktığınız bu mesaj için öncelikle çok teşekkür ederim. En azından bu konuya dair rahatsızlığımızın konuyla doğrudan ilgili bir kişiye ulaştığını görmek sevindirici.
Ancak aşağıdaki yazınızda bazı noktalara katılsam da bazılarına da katılmadığımı belirtmek istiyorum.

Öncelikle RSS ile bilgi paylaşımı vererek sayfalarımızda yayınladığımız yazıları suistimale açık bıraktığımız konusunda ki yorumlarınıza katılıyorum. Bilgi eksikliğimizden dolayı RSS ile site özetinin görüntülenmesini daha önce bilmiyorduk. Takdir edersiniz ki bizlerin ilgi alanları bilişim teknolojileri uzmanlığından oldukça uzakta. Ancak karşılaştığımız bu gibi suistimaller sayesinde bizler de bunları önlemek amacıyla bilgi eksikliklerimizi giderme imkanı bulabiliyoruz.

Size katılmadığım ise iki konu var. Bunlardan birincisi RSS ile bilgi paylaşımı verelim ya da vermeyelim, ben de dahil çoğumuzun sayfalarında şöyle bir ibare yer almakta: "Sitedeki tarif ve fotoğraflar izinsiz yayınlanamaz".

Bu sayfalar bize ait. Bizler izin vermedikçe yapılan her türlü alıntı "hırsızlık" anlamını taşır. Ben kapımın önündeki arabama alarm takdırmadım diye arabamı çalan kişinin yaptığı legal olmayacağı gibi RSS kullanmadım diye benden izinsiz, bana ait bilgilerin başka siteler tarafından kullanılması da legal değildir.

İkinci olarak "gurme.net"in tarafınızdan 2 gün süre ile kapatılıp daha sonra "özür dileyerek" aktif hale getirildiğinizden bahsediyorsunuz. Gurme.net'in yaptığının illegal bir durum olmadığını söyleyerek de bu suistimali engellemek yerine buna destek oluyorsunuz. Suistimaller bu şekilde önlenemez, tam tersine yaygın hale gelir. Internet kullanımı etik bir ahlak anlayışını gerektirir. Bu anlayışı korumak, interneti kullanan her medeni insanın görevi olmalıdır.

Yemek yapmayı bilmediğiniz ve pek çok çaydanlığı yaktığınız için üzgünüm. Zaten bunu telafi etmek de çaydanlığı aldığınız yerden paranızı tahsil etmekle değil, bunu doğru ve bilinçli bir şekilde nasıl yapacağınızı öğrenmekle olur. Yemek bloglarında yer alan bilgilerin copy-paste edilmesine göz yummaktansa, bu bilgilerden faydalanmanız hem sizin gibi "mutfak konularında yeterli bilgiye sahip olmayan" kişilerin sağlığı, hem de evlerinizdeki eşyaları "bilinçli" kullanmanız açısından faydalı olabilir.

Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

Merhaba ,
Bakiniz , site eger bir e bir almasa hakli olabilirdiniz ama istediginiz uyari notunu koyun o not dahil yayina giriyor RSS ile siz veriyorsunuz o hakki. Emin olun o notu gormuyorlardir bile.cunku site robot gibi calisiyor yani sayfayi inceleyen yorumlayan bir ucuncu kisi yok ortada.
RSS nin tek amaci var ve RSS yi amacinda kullaniyorlar.
Ornek olmasi ve inanin yazdigim onlarca cevap yuzunden dun gece oturdum bir sitede ben yaptim.
isminede Sanal Copluk koydum ama bugun dusundum ismi degistirecegim `copluk` kelimesi kirici bir kelime insalarin emeklerininde gectigi bir site icin.. ama si yinede bakarsaniz gorursunuz
www.sanal.orgyaklasik 200 siteden bilgi akiyor yemek tarifi siteleride ekledim ve aciklayici birde not var.. Ancak eger gurme.net sahibi de boyle bir aciklama koysa tabiki daha guzel olurdu ancak bende koymazdim sizlerin bu tepkileri uzerine koymak geldi aklima.
ve sizlerin bilgi islemci olmadiginizi biliyorum bende dedigim gibi yemek yapmaktan anlamam.herhangi bir konuda ucretsiz olarak bana danisabilirsiniz.
bu arada emin olun gurme.net in yaptiginin sizlere zarari degil faydasi var.. Sitenize disaridan guncellenen link donusu olusuyor arama motorlarinda siralamanizin yukselmesinde cok onemi var bunun.

Saygilarimla

Turkay

Adsız dedi ki...

Turkay DARCAN
Baskan Yardimcisi
Aynet Bilisim Teknolojileri A.S
0 212 297 27 77
admin@denizonline.com
MSN: turkay@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Türkay Bey,

Bizlerin yani amatör blog sahiplerinin daha önce RSS nedir bilmememiz hiçbir zaman bir mazeret olmamalı tabii ki. Bu blogları kullanıyorsak her türlü seçeneğinin de farkında olmamız gerekiyor. Dediğiniz gibi gurme.net robot gibi kopyalama yapıyor, herhangi bir selection kriterleri yok. Ancak siz zaten en doğru yorumu yapmışsınız; eğer gurme.net sizin Sanal Çöplük'e koyduğunuz gibi açıklayıcı bir not koysaydı böyle bir problem olmaz, bizler de gerekli önlemleri alırdık, siz de vaktinizi bu konuya bu denli harcamak durumunda kalmazdınız.

Sadece biraz daha duyarlı olmak gerekiyor Türkay Bey. Eğer bir site açıyorsanız (hatta bu 1 gecede yapılabiliyorsa), bu site RSS vasıtasıyla başka insanların emek verip günlerce, aylarca hatta yıllarca hazırladıkları birikimleri üzerinden beslenecekse, bir zahmet sizin Sanal Çöplük'e koyduğunuz gibi kısa ama bilgilendirici bir notu da ekleyiverin derim. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Takdir edersiniz ki bizler de emek vererek hazırladığımız kişisel sayfalarımızın bizden habersiz kopyalandığını gördüğümüzde bunu engellemek için çaba harcamak durumundayız.

"Sanal Çöplük" ismindeki "çöplük" kelimesini değiştirme fikrinize ben de katılıyorum.

Saygılarımla,

Pınar

Adsız dedi ki...

Pinar hn,
Haklisiniz ama bende belirttim bizler insaniz bende düsünemezdim bu detayi.Gercekten bu detay. cunku illegal birsey yok ortada. Ben oyle bir yazi koydum cunku deneyim kazandim :)
zaten farketttigim kadari ile arkadaslar RSS leri kapatmaya/kisitlamaya baslamislar.
Buda butun bu konusmalarin faydali oldugunu gosteriyor.

hepinize tesekkurler , ve bol keyfili mutfaklar :))

Saygilar ,

Turkay

Adsız dedi ki...

bu arada Sanal Kiler oldu ismi :)

Turkay

Adsız dedi ki...

Bu arada sitelerinizin guzel trafikleri var , isterseniz size nasil Google AdSense reklami alabileceginizi anlatalim gerkiyorsa biz yardimci olalim ve sizlerde ayda ufakta olsa para kazanirsiniz bu reklamlardan.. ileride trafikleriniz daha cok artiginda rakamlarda buyuk olacaktir.

Saygilar ,

Turkay

Unknown dedi ki...

Hepimiz bir şeyler öğrendik galiba Türkay Bey:-)
Sanal Kiler çok daha güzel bir isim olmuş. Tam isabet!!!
Bu arada size bir de e-mail göndermiştim. Hotmail adresinize.
Sanırım burada cevabınızı da almış oldum.
Teşekkür ve saygılarımla,
Pınar

Adsız dedi ki...

Beni tek anlayan ve yormayan sizdiniz, o yüzden sizede bu yazıyı eklemek istiyorum.
Sanirim ingilizce biliyorsunuzdur.

Making money with RSS Feeds
Copyright 2005 Sandra Stammberger

RSS is a way to automatically publish (syndicate) someone else's content on your web site. Now don't worry, that's not the same as stealing someone else's content. There is nothing illegal about using RSS feeds. In fact, the publisher of the content wants you to have it show up on your site and that's why he or she makes it available as an RSS feed to begin with.

yazinin tamami icin asagidaki linki kullanirsiniz.

http://www.rss-specifications.com/making-money-with-rss.htm

Saygilarimla ,

Türkay DARCAN