14 Eylül 2006 Perşembe

Evde Konserve Yapımı


Eşimin çalıştığı bir haftasonu 2 senedir yapmayı düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım kışlık konserve hazırlamaya karar verdim. Cumartesi sabahı ilk iş olarak pazara gittim ve yazın en bol bulunan sebzelerinden aldım; domates, biber ve taze fasulye.
Sevgili Emel'in hazırladığı Yemek Günlüğüm'ün sayfalarında gezinirken "Kış Hazırlıkları" linkindeki tariflerini denemeye karar verdim.
Küçük Evin Mutfağı'nın pazar kahvaltılarında menemen sık sık yapılır. Yaz mevsiminin güzel domatesleri elimizin altındayken kışın da bunlardan istifade edebilmek amacıyla menemenlik konserve tarifi ne zamandır aklımdaydı. Bunun yanı sıra yazın en sevilen sebzesi olan taze fasulye konservesi de kışın iyi gider diye düşündüm.
Konserveleri hazırlamak neredeyse yarım günümü aldı. En fazla el oyalayan domateslerin kabuklarının soyulması, biberlerin çekirdeklerinin çıkarılması ve fasulyelerin ayıklanması ile geçen hazırlık aşamasıydı.
Tariflerde göreceğiniz gibi Emel kavonozları düdüklü tencerede kaynatmış. Ben ise buharlı pişiriciyi tercih ettim. Süreleri Emel'inkilerle aynı tuttum.
Tariflerin yorumlarında kapakların mümkünse yeni ve iyice temizlenmiş olmasının yanı sıra sımsıkı kapanmaları gerektiği ile ilgili püf noktalarını okudum. Emel'in tam da tarif ettiği gibi yapınca tüm kavanozlarım tuttu. Yani kavonozlanıp, kaynatılan ve ardından 1 gün boyunca tezgahın üstünde başaşağı bekleyen konservelerimden ertesi gün ters çevirdiğimde hiç bir sızıntı olmadı. Kapaklar içeri doğru hafifçe bombe yapmıştı ve sanki içinde gazlı bir sıvı varmış gibi guruldadılar:-))



Yıkanmış, kabukları soyulmuş domatesler ve çekirdekleri çıkarılmış biberler küçük küçük doğranıp kavanozlara doldurulduktan sonra kaynamaya bırakıldılar.


Kaynama süresi dolan kavanozlar 1 gün boyunca böyle başaşağı bekletildiler.



Konserveler ertesi gün heyecanla çevrildiler. Tuttukları anlaşılınca kurdelalarla süslendiler.

Pınar

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok mu alakasız bir yere yazıyorum bilemiyorum ama "evcini"nin bakır kalıpları üzerine İstanbul'daki bir fabrikanın adresini verebileceğinizden bahsetmişsiniz. Buradan adresi alabilir miyiz acaba? Şimdiden teşekkürler.
Gonc@

sevil dedi ki...

konserveler kurdelalarıyla birlikte pek guzel pek suslu gorunuyorlar. ellerine saglık
bende salatalık turşusu yaptım önceki akşam ilk kez nasıl olacak cok merak ediyorum

Unknown dedi ki...

Ben de biber turşusu kurdum. Tamamen göz kararı ölçüler kullandığım ve tadına ara ara bakarak gerekirse ilavelerde bulunduğum için Küçük Evin Mutfağı'na koymadım. Güzel oldu ama "bir daha kur" desen aynısını tutturabilir miyim bilemiyorum.
Salatalık turşusuna da bayılırım bu arada. Ellerine sağlık Sevil'ciğim.

Adsız dedi ki...

ilk defa yaptığım fasulye konserveleri tam da sizin dediğiniz gibi tuttu ancak; yaklaşık olarak 1 ay sonra açtığım da hafif keskin,asitli gibi bir tat hissettim.bu normal mi? yoksa sakıncalı mı? beni aydınlatırsanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

slm çok güzel görünüorlarda afiyet olsun bende size turşu tarifi vereyim 2.5 lt hazırsuya 7 kaşıksilme tuz 3 yemek kaşığı şeker 1 yemek kaşığı silmede limon tuzu 1 bardakta sirke 5 tanede nohut 5 lt kavonoza tam gelior bu olçü şimdiden afiyet olsun

Adsız dedi ki...

bende mutfağıma dizdim turşularımı harika görünüorlar buğünde sıra konservede turşu tafrifimi deneyin harika oluor

aslihan dedi ki...

bunu da eklemekte fayda var

http://www.gidasanayii.com/modules.php?name=News&file=print&sid=841

Adsız dedi ki...

hakkatten ben de kurdelelere bayıldım aşka geldim ve sırf böyle süslü püslü görünsün diye kalktım 2 kavanozcuk konserve yaptım :)umarım güzel olur.

Adsız dedi ki...

ya ben bişey sorucam daha geçengün şeftali konservesi yaptım şeftaliyi pişirdim ve sıcakken kavanozlara doldurdum ve öylece ters çevirdim yani herhangi bir kaynatma işlemi yapmadım acaba konservelerim tutarmı kapakları içeri doğru çökmüştü
yoksa onları yeniden kaynatmam gerekir mi

Adsız dedi ki...

domatesleri yağda pişirip kaynar halde kavonoza koyup kapatın ve ters olarak 5 dakika sadece kapak kısmını kaynatın daha güzel oluyor

Adsız dedi ki...

slm mısır konservesı nasıl yapılıyo bılen varsa lutfen yazsın

Adsız dedi ki...

Bayanlar yazdıklarınızı ve sitede yer alan yazıları okudum..ben bir gıda mühendisiyim sizlere bir bilgi vermek istiyorum..evde yapılan konservelerde özellikle fasulye,bezelye konservelerinde yetersiz sıcaklık uygulanmasından dolayı clostridium botulinum isimli bir bakteri üreyebilir,bu bakterinin ürettiği botulinum zehirinin 1 gramı 10milyon insanı öldürebilecek güçtedir..eğer bu bakterinin ürediği konserve gıdayı tüketirseniz %90 ihtimalle ölür %10 ihtimalle felç olursunuz..lütfen bu yazdıklarımı dikkate alın ve ev konservesi yapmayın (turşuda fazla risk yok) buraya bazı linkler yazacağım lütfen oradan da yukarda yazdıklarımı doğrulayan yazıları okuyun..hiçbir şey sağlıktan önemli değil..
http://www.ensonhaber.com/Saglik/164173/ev-konservelerine-dikkat.html

Adsız dedi ki...

ben şimdiye kadar evde yapılan konservelerden zehirlenip öleni hiç görmedim biz yıllardır yapar yeriz buraya yazdıgıma göre hala hayattayım aksine hazırları daha zararlı die düşünüyorum

Adsız dedi ki...

evc konservelerini ülke ekonomisine katkı olarak görüyorum. sağlık açısından eleştirenler konserve üretimini yapıp pazarlayanlardır. nev konservesi fabrika denen mikrop yuvalarından (birçoğu) daha kaliteli ve hijyeniktir. yaaşpasın ev konservesi

gözde dedi ki...

bende domates konservesi yaptım domatesleri kaynattım sıcakken doldurdum ve kapaklarını kapatıp ters çevirdim ertesi gün tekrar düze çevirdim bi sey yoktu aradan 20 gün geçti bir kaçtaesi havaya çıkmıs ve beyazlamıstı bunları tekrar kaynatıp yapsam olur mu diğerlerinin de bozulmaması için ne yapmalıyım

FİLİZ dedi ki...

ELLERİNİZE SAGLIK.BENDE BU KONSERVELERDEN HER YAZ ÇOKÇA YAPIYORUM.ÇOKTA GÜZEL OLUYORLAR BOZULMA HİÇ YAŞAMADIM.BU ÜRÜNLERDEN YAZIN DAHA FAZLA YAPIP SATMAK İSTİYORUM BANA ALICI BULMAM KONUSUNDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ

FİLİZ dedi ki...

ELLERİNİZE SAGLIK.BENDE BU KONSERVELERDEN HER YAZ ÇOKÇA YAPIYORUM.ÇOKTA GÜZEL OLUYORLAR BOZULMA HİÇ YAŞAMADIM.BU ÜRÜNLERDEN YAZIN DAHA FAZLA YAPIP SATMAK İSTİYORUM BANA ALICI BULMAM KONUSUNDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ