27 Şubat 2007 Salı
Mutfaktan....
Sebze Graten
Bulgur Köftesi
Pancar Turşusu
Kesme Ev Makarnası
Zeytinyağlı Pırasa
Pazar günü bizim mutfakta yapılanlardan resimlerini çekebildiklerimi görüyorsunuz bu karelerde. Evet bunların dışında daha tavuk ve mücver de pişirildi ama hepsinin resimlerini çekmek mümkün olmadı.
Sebzelikte kalan brokoli, havuç ve patatesleri değerlendirmek için yapılan sebze graten aslında hepinizin bildiği beşamel ve kaşarla yapılan tarif. Ancak yine de beşamel sosu hazırlarken uyguladığım ve beşamelin lezzetini arttıran bir-iki püf noktasını vermek amacıyla tarifi sizlerle paylaşacağım.
Bulgur köftesi TV'de izlediğim ve not aldığım bir tarif. Ancak ben aradığım lezzeti bulamadığım için tarifini vermeyeceğim. Aslına bakarsanız bunun gibi daha pek çok yeni tarifi deniyorum ama inanın, tarif sayısı arttıkça lezzetin biraz daha zor yakalandığına şahit oluyorum. Çoğu yeni tarifi denedikten sonra bu sayfalarda sizlerle paylaşmaya cesaret edecek kadar iyi sonuç alamıyorum zaman zaman.
Pancar turşusu ise anneannemin tarifi. Her sene kış aylarında sık sık yaptığım bu annenanne tarifini başka bloglarda farklı versiyonlarda gördüm. Ancak olmazsa olmazları var bu tarifin bence. Örneğin illa ki üzüm sirkesi ve illa ki şeker kullanılır tuzun ve sarımsağın yanında. Bunların ölçülerini vereceğim tarifte.
Lezzet Dergisi'nin Eylül 2006 sayısında rastladığım kesme makarnayı hazırlamak tahminimden çok daha kolay oldu. Henüz pişirip tadına bakmadığımız için tarifini daha sonra vermeyi düşünüyorum.
Evde zeytinyağlı pırasa herhalde 7 yıllık evliliğimde 2. defa pişiyor. Eşimin sevmediği sebzeleri sevdirme çabasına karnıbahar, brokoli ve enginardan sonra pırasa da eklendi. Pazar günü pişirdiğim pırasanın dün akşam ilk defa tadına bakıldı. Çoook olumlu yorumlar alındı. Tarif çok kolay olsa da Küçük Evin Mutfağı'nda ne kadar az sebze yemeği tarifi verdiğimi düşünerek zeytinyağlı pırasa tarifini de vereceğim.
Şimdilik bu kadar. Gripten muzdarip bir halde evde yatıyorum. Tarifleri vermek için biraz daha toparlanmam gerekiyor sanırım. Sevgiler, Pınar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
25 yorum:
Defne merhaba,
Herhalde diğer 2 post'u silerken senin yorumun da silindi. Biraz önce maillerimde yakaladım yorumunu.
İyi dileklerin için ayrıca teşekkür ederim. Bir süredir mutfağa girememiştim. Bu Pazar acısını çıkardım galiba. Aşureden herkese baygınlık geldi hakikaten:-) Çok öpüyorum. Sevgiler, Pınar
Harika şeyler hazırlamışsın Pınar'cığım ellerine sağlık..
Canım geçmişler olsun kendine iyi bak..Grip geldimi kolay kolay gitmiyor bir türlü..
Sağlıklı güzel bir hafta diliyorum..Sevgilerimle
Gül/d.tadı
Pınar geçmiş olsun.Bol limonlu pırasa eminim gribine iyi gelir. Bu şahane sebzeler bizim evde de sadece benim tarafımdan yeniyor. Azıcık alıp pişirebiliyorum bu yüzden. Ama şunu söyliyeyim ben henüz pırasa seven bir erkeğe rastlamadım.Brokoli de öyle. Karnıbaharı biraz biraz yedirmeyi başarıyorum.Enginarda da fena değil ama kerevize çatalını bile değdirmiyor. Ben bütün bu sebzelere bayılıyorum ve çok yiyiyorum ki kızım da şimdiden alışsın...Pınar B.K.
Pınar'cığım,
Öncelikle geçmiş olsun. Ben de pazar akşamından beri kötüyüm. Boğazlarımdan yakaladı beni yutkunamıyorum:( Hazırladıklarının hepsi çok güzel. Özellikle beşamel sosla ilgili püf noktalarını sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgilerimle...
Sevgili Gül sorma... İlaç almayayım diye direndim ama doktor bugün antibiyotiğe başlattı. Öksürmekten başım ağrıyor. İyi ki Pazar gününden yemek yapmışım da şimdi nimet gibi geliyor.
Pınar'cığım,
Eşim eskiden evde brokoli haşlanmış diye kapıyı vurur çıkar pizzacıya gidermiş. Şimdilerde bana "brokoli almadık ne zamandır" diyor. Bizde de tek problem taze bakla kaldı. Çok severim ama tek başına da yenmiyor. Bakalım...
Bebiş bol bol sebze yesin annesinin karnında. Tadına alışsın şimdiden:-)
Böcürük sorma... Benim de boğazlarımdan yakaladı. Öksürmekten iflahımkesiliyor. Bugün çoğunlukla yattım. 2 gündür işe de gidemiyorum. Bakalım yarın ne olacak. Umarım ikimiz de bir an önce iyileşiriz. Geçmiş olsun. Tarifler yakında. Pınar
Çok geçmiş olsun. Bir profesör hanımdan duyduğum, ve uygulayan herkesin çok başarılı olduğu bir-gülmeyin ama-kocakarı ilacı tarif etsem ve arkadaşımın torununun öksürüğünü 2 günde kesti desem dener misiniz acaba? Bir kara turp ortası hafifçe oyularak kase yapılır (altı delinmeyecek ve çok büyük bir çukur olmayacak şekilde) ve içine bir tatlı kaşığı bal konulur. Bir gece açıkta bekletilir, oluşan su içilir. Aynı işlem tekrarlanır. Sanırım aynı turpla 2 günlük bir kür oluyor. Daha uzun uygulanmak istenirse yeni bir turpa geçiliyor. İlaç almaktansa denemeye değer sanki, değil mi? Acil şifalar diliyorum.
Sevgiler,
Pınar Merhaba,
Çok geçmiş olsun, geçtiğimiz h.sonu ben ateşli yatıyordum gerçekten dinlenmekten başka ilaci yok bu gribin.hıı birde şehriye çorbası bol limonlu;) Geçmiş olsun. Sevgiler,
Pinarcigim, cok gecmis olsun, ben de hergun sitene girip bakiyordum. Iyi ki bolca yemekler yapmissin bak, insan hastayken hicbir sey yapmaya hali olmuyor. Umarim yakinda toparlarsin. Tekrar cok gecmis olsun, Sevgiler, Zerda.
En son yayinladiginiz resimler görüntülenemedi. :( Gecmisler olsun bu arada...
Sevgili Sndrfknella,
Umarım annem bu yazdıklarımı okumaz. Zira dün aynı tarifi o verdi de ben hiç üstünde durmadım. Şimdi senden de duyunca akşam eşime siyah turp siparişi verdim. Annem kardeşime çok yapar ama nedense ben hiç denememiştim. Çok teşekkürler...
Meltem'ciğim, Bu sene herkes kırılıyor hastalıktan. Ben kaç senedir böyle hastalandığımı hatırlamıyorum. İşyerimin doktoru da tavuk suyuna çorba tavsiye etti. Hakikaten şehriyeli bir çorbanın mucizevi bir gücü var.
Zerda çok haklısın. İyi ki yapmışım o kadar yemeği. Bugün öğlen de dahil olmak üzere bizi idare etti.
Resim hakkında hatırlatmaya da çok teşekkür ederim. Blogger bazen yapıyor bunu. Sevgiler, Pınar
Pınarcım çok geçmiş olsun güzelim yemeklere gelince evde et ve et ürünleri haricinde sebze yemeyen biri olunca işler zorlaşıyor ama ben yinede kendime göre yapıyorum çünkü çok seviyorum karnabaharı yemeye başladık ama kızartıp üzeri yoğurt dökülürse yeniyor diğer sebzeleri ne zaman yeriz onu bilmiyorum ellerine sağlık güzelim
Pinarcigim, bak bu arada neyi farkettim: sen siteye yazmaya cok ara verince ben ciddi ciddi ozluyorum yazilarini okumayi, yani seni :) Tam bir ogrenci hayati yasadigimiz icin, evde oyle cok yemekler yapilmiyor ama ben senin siteni ozluyor, okumaktan da cok keyif aliyorum. Paylasmak istedim buna da. cabuk iyiles de kendini fazla ozletme diye :) Sevgiler, Zerda.
geçmiş olsun pınar. pancar turşusunda kaldı benim aklım.) epeydir yememiştim bak aklıma getirdin şimdi:)
Gecmis olsun Pianr'cigim..
Sonunda yazi ekledigini gorounce sevindim. Biran once iyilesmeni diliyorum..
Pınar'cığım,
Geçmiş olsun. Biraz daha iyicesindir umarım.
Yine de dinlenmeyi ihmal etme. Bedenimiz en çok yorgun ve bıkkın olduğunda gribi seçiyor, başka türlü sesini dinletemiyor ki garibim?
Şifa dilekleri yollandı buradan!
Tijen
Şebnem haklısın. Ancak yaş ilerledikçe sebze yemek çok daha önemli oluyor sağlık için. Henüz genç olsak da önlem almak lazım şimdiden.
Merhaba Zerda'cığım,
Sık sık yemek yapsam bile her defasında resim çekmeye fırsat olmuyor. Bazen hayatın koşturmacasına dalıp Küçük Evin Mutfağı'nı ihmal ettiğim de olmuyor değil ama elimden geldiğince ortalarda olmaya çalışıyorum.
Pınar'cığım merhaba,
İyiyim şimdi çok şükür. Pancar turşusu nefis oluyor. Kışın mutlaka yapılmalı. Ufaklığa sevgiler.
Hanife'ciğim eksik olma. Çok koşturduk bu aralar. İlk fırsatta döndüm mutfağa:-)
Tijen'ciğim sorma. Zorlu bir grip geçti ama artık bitti.
Şifa dilekleri ve enerjileri için çoook teşekkürler. İnan işe yaradılar.
Yorum Gönder